7.9.2024. 16:49
0
Igrali u Mađarskoj: Nijedan grad u Belgiji nije želio ugostiti Izrael
FOTO: screenshot/x
Reprezentacija Belgije je sinoć slavila 3:1 protiv Izraela u prvom kolu grupe 2 Lige A u sklopu Lige nacija.

Dvostruki strijelac bio je Kevin De Bruyne, koji je zabio u 21. i 53. minuti, dok je Youri Tielemans pogodio u 48. minuti. Izraelci su do jedinog gola došli tako što je Timothy Castagne spremio loptu u vlastitu mrežu u 36. minuti.

Ono što je neobično u ovom susretu je činjenica da je Belgija bila domaćin, a utakmica se igrala na Nagyerdei stadionu u mađarskom gradu Debrecenu i to bez gledatelja. Belgija nije bila kažnjena pa da se susret ovako organizirao nego se nogometni savez se susreo s bizarnim problemom. Nijedan belgijski grad koji ima uvjete za održavanje te utakmice nije htio biti domaćin.

Nijedan grad nije želio organizirati utakmicu zbog političke osjetljivosti i potrebe velikih sigurnosnih mjera. Savez se konzultirao s UEFA-om oko alternativnih lokacija i odlučeno je da se susret odigra u Mađarskoj.

Među gradovima koji su odbili ugostiti reprezentaciju navode se Liege, Bruxelles, Leuven, Antwerpen i Brugge, a briselski vijećnik za sport Benoit Hellings izjavio je ranije:

"S obzirom na dramatičnu situaciju u Gazi i geopolitički šok koji je to izazvalo, utakmica se neće igrati u gradu Bruxellesu zbog sigurnosti posjetitelja, igrača i građana. Utakmica nosi nerazmjernu opasnost, čak i ako se odigra iza zatvorenih vrata."

Ovo je veliki udarac za belgijski nogometni savez i to ne samo zbog nogometnih razloga nego i zbog troškova. Savez je prošlu godinu završio s gubitkom od 12 miliona eura, a neodigravanjem utakmice na domaćem tlu je izgubio očekivani prihod od milion eura te je još morao platiti putne troškove i najam stadiona na kojem se utakmica odigrala.

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.