24.7.2017. 17:58
5
"Ja sam na svaki način vrlo ružno bio otjeran iz Željezničara. Imao sam slučaj sličan slučaju Petrovića"
FOTO: Source.ba
U Bosni i Hercegovini je postao ustaljeni slučaj da se fudbalski treneri smjenjuju kao na traci, a tome svjedoče i jučerašnja dešavanja u dva najpoznatija bh. kluba, Željezničaru i Sarajevu.

Slavko Petrović, nakon 11 mjeseci rada na Grbavici, više nije trener Željezničara s obzirom da mu je uručen otkaz. Mehmed Janjoš je sinoć, nakon poraza Sarajeva od Zrinjskog, podnio ostavku na mjestu trenera bordo tima, a ista je danas prihvaćena od uprave kluba sa Koševa.

Koliko je trenerski posao težak i koliko je uopće teško biti trener u BiH? Na tu temu smo danas razgovarali sa Dinom Đurbuzovićem, nekadašnjim trenerom Željezničara, Čelika i nekih drugi stranih kluba, sa Tonijem Karačićem, nekadašnjim trenerom Širokog Brijega i sadašnjim selektorom U19 selekcije BiH, te Farukom Hadžibegićem, nekadašnjim selektorom A reprezentacije BiH, te čovjekom koji je svojevremeno trenirao Sochaux, Betis, Troyes, Dijon, Bastiju i brojne turske ekipe. Od prošle godine vodi francuski Valenciennes.

Hljeb sa sedam kora?


"Ovaj posao je vrlo težak jer svi vrše pritisak na trenera, od predsjednika, igrača, navijača, menadžera, roditelja igrača. Svi vrše pritisak i svi hoće da igraju, tako da je na treneru stalni pritisak, a on mora da pobijedi. Svi misle da su upravu i hoće da igraju, te se onda ljute na trenera ako ne igraju i misle da on ništa ne zna. Zaboravljaju svi da trener ima 23 igrača, a samo 11 igrača može da igra. Svi ostali se ne slažu s vama i izloženi ste kritikama." 

"Danas predsjednici koji vode klubove će sve učiniti da budu predsjednici, što ne znači da sve znaju o fudbalu. Onda kažu da nema novca. Kakav ti je onda to posao predsjednika ako nemaš novca? I onda kada nema rezultata, najlakše je promijeniti trenera. Ima grešaka i kod nas. Svi smo mi izabrali ovaj posao svjesno. Trener mora da prihvati sve uslove u biznisu, jer je fudbal postao biznis. Treneri bi morali više da shvate to kao normalnu stvar. Nema te neke tragedije ako te smijene. Ima ih mnogo koji stalno plaču, nemamo igrača i tako to. To se mora prihvatiti bez neke velike katastrofe"
, ističe za Source.ba portal Faruk Hadžibegić.

"Najgora stvar za trenera je raditi u bh. klubovima kao što su Željo ili Sarajevo. To je najteže. U ostalim klubovima nije toliko bolja situacija. Ovo što se dešava da se trener smijeni nakon prvog kola ili samo nakon 15 dana, to može biti samo kod nas. Svi ti ljudi koji rade daju svoj maksimum i pokušavaju da naprave ono najbolje. Međutim, to se upravama nekada ne sviđa i dolaze te smjene. Nikada nismo bili zaštićeni, tek u posljednje vrijeme smo malo zaštićeniji. Mogao je da te otjera kad god neko hoće", kaže za naš portal Dino Đurbuzović.

"Trenerski posao je težak kao svaki drugi posao. I mi treneri smo doprinijeli da bude tako težak i okrutan. Sva ova bliska događanja u BiH to i potvrđuju. Problem je što većina klubova nema neku jasnu strategiju šta želi u budućnosti. Treneri većinom djeluju pod pritiscima, da li javnosti ili navijača. Uvijek mora 'pasti glava' nekome, a u većini slučajeva to su treneri. Treneri se smjenjuju prerano, pa se i ne može vidjeti neki njihov rad. Zbog toga imamo ovakve rezultate u Evropi kada su naši timovi u pitanju. Malo se uči na greškama i Evropa to samo potvrđuje. Tu dolazi do izražaja pismenost ekipa i trenera, a mi to samo potvrđujemo lutanjima, smjenama trenera i zato ne možemo napraviti taj neki pomak u Evropi", ističe za Source.ba portal Toni Karačić.

"Noga" nakon dva ili tri slaba rezultata

U BiH je postao ustaljeni fenomen da trener "dobije nogu" nakon dva ili tri loša rezultata i da bude zamijenjen drugim trenerom kojem se smiješi slična sudbina nakon par utakmica.

"U Evropi to nije slučaj. Ovdje se znaju pravila i kakva ti prava imaš. Predsjednik te može smijeniti nakon jednog kola, ali mora da ispoštuje čitav ugovor od A do Ž, pa moraju da razmisli hoće li te otpustiti. Kada uprava postavi trenera kažu da je najbolje rješenje, a onda poslije tri kola tvrde da nije dobro rješenje. Ne znam zbog čega su smijenili trenere u Želji i Sarajevu. Mislim da su to katastrofalne odluke koje će imati posljedice po fudbal u BiH. To su, ipak, dva najveća kluba. Treniranje na mišiće nam ne treba. Do jučer smo slavili Slavka i Mehmeda, a danas prihvatamo njihove ostavke. Ja mislim da je to jedna velika greška. Treba štititi trenera i kao čovjeka, ne samo kao trenera. Janjoš je, primjera radi, jedan od top tri trenera koja imamo u BiH. Sarajevo ne može naći boljeg trenera od njega, Varešanovića i Musemića. Zato mi je ta odluka šokantna. Daj da ih mijenjamo da nas niko ne kritikuje. Kakva se poruka šalje navijačima, omladinskim pogonima i drugim trenerima? Mislim da je to nepošteno", ističe Faruk Hadžibegić.

"Sada je NSBiH napravio nešto da se ti ugovori moraju ispoštovati. Ako neko želi da se bavi ovim poslom, koferi moraju uvijek biti spremni. Pitanje je kada ćete dobiti otkaz u Želji i Sarajevu. Da li ćeš izganjati svoja prava? Naravno da ih nećeš izganjati. Sada se to malo poboljšalo, ali ranije se nije dešavalo. Često su treneri tužili klubove", kaže Dino Đurbozuvoić.

Šokantna iskustva

Naše sagovornike smo upitali koje je to bilo najveće razočarenje za njih u trenerskim karijerama koje su do sada imali.

"Nemam to neko šokantno iskustvo da me otpuste nakon prvog kola. Svaki put kad odeš iz kluba, bilo to prije kraja ugovora ili nakon isteka ugovora, je šok, jer svakome se i dalje radi. Nikada mi nije bilo drago kada dobijem otkaz ili kada ja odem. Nisam sada padao u neke krize. Popiješ malo vode, okrene se stranica i ideš svojim životom. A kada je moje Sarajevo u pitanju, rekao sam ovo i svojoj djeci. Kada preselim na onaj svijet rekao sam im da me sahrane u dresu Sarajeva. Veoma mi smeta to šta se dešava u mom klubu i mislim da se moraju otrijezniti", rekao je na kraju razgovora za Source.ba portal Faruk Hadžibegić.

"Imao sam slučaj sličan Petroviću. U svakom klubu sam imao neki uspjeh i to vrlo dobar. Bilo je teških situacija, ali sam prihvatao to. Teške su to situacije za svakog čovjeka, ali nema tu nekog plakanja. Janjoš je dobio otkaz, ali vidim da i on ne plače. Padne ti to teško, ali ideš dalje. Ja sam na svaki način, a tri puta sam bio na Grbavici, vrlo ružno bio otjeran iz Željezničara. Poniženje je da te otpuste nakon dva ili tri kola. Teške su to situacije i to svako teško podnosi, a posebno ako to doživiš u svom matičnom klubu", rekao je na kraju razgovora Dino Đurbuzović.

"Bilo je tih situacija. Uvijek smatraš da neko ko je smijenjen da nije dobro radio, pa ćeš ti bolje raditi, a onda shvatiš da to nije tako. To čovjeka boli, smatraš da nisi završio posao i da nije bilo razumijevanja od uprave. To kod nas ne postoji. Mi jednostavno nemamo tu jasnu sliku i viziju, a to pokazuju i rezultati u Evropi. Ako to ne promijenimo, nikad nećemo odskočiti na evropskoj sceni. Kod nas se stvori negativna atmosfera čak u prijateljskoj utakmici", rekao je na kraju razgovora za naš portal Toni Karačić.

Novinar: Haris Ahbabović


Smatrate li da se u BiH fudbalski treneri prerano otpuštaju?
Da
Ne
5
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.