26.8.2020. 13:53
1
Gdje ćeš, Leo?!
Lionel Messi je odlučio da napušta Barcelonu! Odluka je to koja je šokirala i iznenadila sve navijače Blaugrane, ali i sve ljubitelje fudbala na svijetu.

Nakon 16 godina u dresu seniorskog tima Barce, te nakon 20-ak godina provedenih u svim uzrastima Barcelone, Lionel Messi napušta Nou Camp usljed jednog od najtežih perioda u historiji katalonskog diva, u momentu kada se sprema potpuna rekonstrukcija ekipe, te u momentu kada Barcelona iza sebe ima užasnu sezonu, sa ispadanjem od Bayerna u Ligi prvaka rezultatom 8:2 kao posljednjim ekserom u kovčegu.

33-godišnji Argentinac je prvi nastup u A timu Barcelone upisao 2004. godine, a do dana današnjeg za Blaugranu je odigrao 731 utakmicu, ako ne računamo utakmice u Barceloni B i C. U tih 731 mečeva, Messi je postigao čak 634 golova i ubjedljivo je najbolji golgeter u historiji Barcelone.

Deset puta je bio prvak Španije, šest puta je osvojio Kup kralja, sedam puta je osvojio Superkup Španije, četiri puta Ligu prvaka, tri puta UEFA Superkup, te tri puta Svjetsko klupsko prvenstvo.

Koeman mu rekao da "neće imati privilegije"

Messi je jučer poslao faks upravi Barcelone u kojem je napisao kako želi da napusti klub, te kako traži od Barcelone da mu ne pravi problem oko transfera. Bio je to službeni faks koji se može koristiti kao pravni dokument, odnosno pravni zahtjev kojeg je Messi, zajedno sa svojim advokatima, poslao na adresu katalonskog diva.

Sve je kulminiralo nakon užasne sezone, bolje rečeno, nekoliko jako loših sezona, prije svega, u Ligi prvaka, potom nakon slabe transfer politike kluba, čestim promjenama trenera, neslaganja sa nekima od njih, ali i dolasku Ronalda Koemana koji je odlučio da mu pola od sadašnjeg tima ne treba i da želi nova imena na Nou Campu. Messi je na sastanku sa Koemanom Holanđaninu rekao da je bliži da ode iz Barcelone, nego da ostane, što je kasnije i sam potvrio svojim postupcima.

Mediji u Španiji su, također, napisali da Koeman nije uvjerio Messija da mu treba, čak šta više, prenosi se da je Koeman svojim izjavama doslovno pomogao Messiju da shvati da mu je vrijeme za odlazak sa Nou Campa. Kako saznaje Deportes Cuatro, a prenosi Marca, Koeman je Messiju rekao sljedeće:

"Gotovo je sa privilegijama koje si imao u ovom timu. Sada se stvari moraju podrediti kolektivu. Neću biti previše fleksibilan, moraš jednostavno samo da misliš o timu, o kolektivu", rekao je navodno Holanđanin Messiju.

Osim toga, Messija je naljutila i odluka Koemana i uprave Blaugrane da se riješe nekih fudbalera, a prije svega se misli na Messijevog dobrog prijatelja i saigrača u napadu, Luisa Suareza. Također je Koeman već odlučio da se riješi Busquetsa, Vidala, Rakitića, Albe i nekih drugih fudbalera.

Svi se opraštaju od Messija

Quim Torra, prvi čovjek Katalonije, se već zahvalio Messiju na svemu što je napravio za Barcelonu, što je dovoljan pokazatelj da Argentinac čvrsto stoji iza svoje odluke i da nema namjeru da se vraća nazad.

"Hvala ti na svim ovim uspomenama, na sreći koju si nam priredio i na veličanstvenom fudbalu kojeg si igrao. Nikada te nećemo zaboraviti", napisao je Torra na Twitteru.

Fudbalski agent Jose Maria Minguella je rekao kako je priča oko Messija za njega već završena stvar i kako se već zna gdje će Argentinac nastaviti karijeru.

"Za mene Messi već ima novi tim, a to je milanski Inter. U Italiji su takse i porezi mnogo manji nego u nekim drugim zemljama, ili ovdje u Španiji. Uostalom, tamo je već i Cristiano Ronaldo. Teško da ćemo ga vidjeti u Engleskoj, iako su tamo njegovi prijatelji Kun Aguero i Pep Guardiola", rekao je Minguella.

City, PSG, Man. United, Chelsea ili Inter

Međutim, katalonski, španski i britanski mediji tvrde drugačije. Pojedini navode da je Messi već stupio u konatakt sa Manchester Cityjem, tačnije, da je nazvao Guardiolu i rekao mu kako želi igrati u Manchester Cityju, pod njegovom trenerskom palicom. Messi je to navodno uradio i prije nego je saopćio svoju odluku oko odlaska sa Nou Campa. 

Ipak, Man. City nije jedini tim koji se sada interesuje za usluge Messija. Tu se još spominju Man. United, spomenuti Inter, kao i PSG, ali isto tako se spominje i to da bi Roman Abramovič mogao da odriješi kesu i dovede Messija u Chelsea. Nekadašnji stoper Man. Uniteda, Rio Ferdinand, napisao je na Twitteru kako je "čuo da Frank Lampard ide po Messija".

Gabriel Masfurroll, koji je svojevremeno pisao knjige o Messiju, rekao je kako postoji mogućnost da Messi ostane na Nou Campu, ali to bi značilo da se mora održati referendum u klubu koji bi znao smjenu sadašnjeg predsjednika Bartomeua sa vlasti. 

Joan Gaspart, nekadašnji predsjednik Blaugrane, rekao je kako klub mora napraviti sve da zadrži Messija, ali ako se to ne desi, da onda razmišljaju kako da ga unovče na najbolji mogući način. Mediji u Španiji prenose kako uprava Barce ne želi da čuje nove vijesti, ali kao da se ne žele pomiriti s njima od šoka. Također se prenosi da Barcelona već razmišlja o potencijalnim pojačanjima i eventualnom zamjenom za Lea Messija.

Novinar Josep Pedrerol je objavio kako je od prijatelja, koji je veoma pouzdan izvor, dobio informaciju da je odlučeno da Messi ide u Man. City. Mediji na Otoku pišu kako su Aguero i Guardiola garant da će Messi doći na Etihad, ali također navode da su ključni ljudi u cijeloj priči i Ferran Soriano i Txiki Begiristan. 

Kako danas prenosi argentinski list "Ole", Messi bi mogao da potpiše i za PSG, zbog njegovog drugarstva sa Di Marijom i Neymarom, ali i zbog činjenice da bi PSG, od svih klubova, mogao ponuditi najviše novca za Messija. 

Iako mu u ugovoru piše da može ići za 700 miliona eura, španski As navodi da se to neće dogoditi i da je nemoguće, jer su u Barceloni svjesni da neće moći zadržati Messija, ali i da ga neće moći prodati po toj cijeni, koja, zaista, i nije realna. Kako prenosi katalonski RAC, Barca bi Messija mogla prodati za nešto više od 222 miliona eura, što je rekord u poslovanju kluba kada je Neymar stigao na Nou Camp.

Razlozi Messijevog "odlazim"

U međuvremenu, mladi Francisco Trincao danas je predstavljen kao novi fudbaler Blaugrane, ali sve je i dalje prošlo u jeku priče oko Messija, koja je u potpunosti zasjenila ovu vijest. Ispred Nou Campa se i dalje nalaze navijači Barcelone koji traže ostanak Messija u klubu. Danas se oglasio i čuveni španski sportski komentator, Manolo Lama, koji je poručio:

"Uopće nemam dilemu u svojoj glavi da li je Messi upravu zbog ove odluke. Ali, način na koji ovo sve radi mu ne ide na čast. Navijači Barcelone ovo, jednostavno, nisu zaslužili", rekao je Lama.

Novinar Asa, Juan Jimenez, danas je pisao o razlozima Messijeve odluke da napusti klub. On kao glavne razloge vidi smanjenje plate zbog pandemije koronavirusa i gubitaka koje imaju svi klubovi na svijetu, kao i loše sezone u Španiji, te katastrofi od minhenskog Bayerna koji je isprašio Barcelonu u četvrtfinalu Lige šampiona sa čak 8:2. 

Dalje, ovaj novinar navodi da Messi nije baš zadovoljan radom predsjednik Bartomeua, da mu se ne dopada njegovo prisustvo u svlačionici Barcelone, kao i da nije zadovoljan transfer politikom Erica Abidala, koji je dao otkaz na poziciju sportskog direktora kluba. Navodi se i to da Messi nije bio zadovoljan jer je Ernesto Valverde dobio otkaz, a na njegovo mjesto je stigao Quique Setien, s kojim je imao potpuno hladan odnos. 

Neki od razloga koji se navode dalje su dolazak Ronalda Koemana na klupu Barcelone koji je odlučio da se riješi brojnih fudbalera, pa tako i velikog Messijevog prijatelja i saigrača u napadu, Luisa Suareza.

Šta se piše/govori na Otoku

Podsjećanja radi, sadašnji menadžer Man. Cityja, Pep Guardiola, rekao je početkom godine kako se nada da će Messi završiti karijeru u Barceloni.

"On igra za Barcelonu i tu će i ostati. To je moja želja, da Messi ostane u Barceloni. Mislim da će tamo završiti svoju karijeru. To je moja želja", rekao je tada Pep.

Ipak, nekoliko mjeseci kasnije, stvari su se drastično promijenile, pa se sada čini da bi Pep i Leo mogli ponovo da sarađuju, ali ovaj put u Manchester Cityju. O svemu se na Twitteru oglasio i legendarni engleski fudbaler i nekadašnji igrač Barce, Gary Lineker:

"Ako je Messi odlučio da ide, onda se nadam da ga klub neće sputavati u tome zbog otkupne klauzule. On im je toliko bio odan i njihov je najveći igrač ikada. Užasno bi mi bilo žao da vidim da će se ova priča završiti na pravnoj borbi između igrača i kluba", napisao je Lineker.

Mediji u Španiji pišu da se Messi nada da bi se u sve mogla uključiti i FIFA, kako bi mu sa pravne strane bila olakšica u njegovom odlasku iz Barcelone. 

Brojni drugi sportisti su prokomentarisali Messijevu odluku, a oglasio se i britanski teniser, Andy Murray, koji je rekao sljedeće:

"Volio bih ga vidjeti u engleskoj Premier ligi, nebitno je za koga bi igrao. Ja pratim Arsenal, ali ne vjerujem da će tu igrati. Gledao sam ga češće dok sam jedno vrijeme živio i boravio u Barceloni. Na Otoku je uvijek bila ta priča 'Da li bi mogao igrati protiv Stokea u srijedu, pa onda opet u subotu?' Pa naravno da bi, on je najbolji fudbaler svih vremena", rekao je Murray.

Pripremio: Haris Ahbabović

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.