21.6.2024. 12:08
0
Obradovat će vas prognoza meteorologa do 4. jula: Stiže nam osvježenje
Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) objavio je srednjoročnu prognozu, za period od naredne dvije sedmice, do 4. jula ove godine.

Kako su istakli, proteklu sedmicu obilježili su dani s visokim dnevnim temperaturama zraka.

"Kulminaciju ovog toplotnog vala očekujemo u petak, kada bi temperature ponegdje mogle biti iznad 40°C. U dane vikenda, nešto niže temperature u odnosu na petak, ali i dalje dovoljno visoke da ugroze zdravlje, prvenstveno osjetljivim osobama.

Atmosfera neće biti posve stabilna, tako da je moguća pojava lokalnih pljuskova. Osim više oblaka, na nebu će i dalje biti primjetna veća količina pijeska iz Afrike.

Početkom sljedeće sedmice (24.juna), visoke temperature zamijeniće blago osvježenje i padavine. Više nestabilnosti prognozira se u Bosni", navodi FHMZ.

Minimalne temperature zraka varirat će između 16°C i 21°C u Bosni, na jugu Hercegovine do 23°C. Najviše dnevne temperature između 35°C i 40°C, lokalno moguće i do 42°C.

U periodu od 28. juna do kraja mjeseca izgledna je kratka stabilizacija vremenskih prilika.  Početkom narednog mjeseca, prema trenutnim prognoznim modelima slijedi novo naoblačenje s kišom i mjestimično obilnijim pljuskovima. Nestabilno razdoblje potrajaće do kraja sedmice (5. juli).

Jutarnja temperatura u Bosni uglavnom između 14°C i 19°C, u Hercegovini do 21°C. Najviša dnevna temperatura od 27°C do 32°C, jugu zemlje do 34°C.

(Ajdin B.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.