27.6.2024. 14:00
0
Parlament FBiH proglasio Novi Travnik gradom, a šta je sa duplo većim Travnikom: "Maslo HDZ-a. Pa jedan Široki Brijeg sa šest hiljada stanovnika su proglasili gradom"
Na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, Novi Travnik je proglašen gradom.

Prema riječima zastupnika DF-a Sanela Kajana, Novi Travnik će tako postati jedino mjesto u Srednjobosanskom kantonu sa statusom grada.

"To bi se uskoro moglo promjeniti jer su neke općine, od njih 12 u tom kantonu, već pokrenule proceduru promjene statusa iz općine u grad. Nakon Novog Travnika, Kiseljak je druga općina u Srednjobosanskom kantonu koja je pokrenula postupak proglašenja gradom.  Ono što začuđuje je da Travnik nije grad, tj. nema taj status. Dugi niz godina načelnici u Travniku su iz SDA. U Novom Travniku i Kiseljaku su iz HDZ-a.  Dosadašnje vodstvo Travnika, kao administrativnog sjedišta Srednjobosanskog kantona, sve ovo vrijeme nije iskoristilo zakonsku mogućnost za to", kazao nam je Kajan.

On smatra da nije u redu da Novi Travnik prije Travnika, kao središta kantona, bude proglašen gradom. 

"Nemam namjeru da omalovažavam bilo koju sredinu u našoj državi, ali jasno mi je da ovo gura HDZ, kao što su izgurali da mjesta po Hercegovini dobiju status grada. Nije logično da Novi Travnik ili Kiseljak koji imaju upola manje stanovnika od Travnika, dobiju status grada, a da sam Travnik to nema. Treba li podsjećati na to da je se Travnik u dokumentima spominje još 1463. Godine?! Da je bio vezirski grad od 1686.?! Poređenja radi, Novi Travnik je nastao tek 1949. Ponavljam, nemam ništa protiv bilo koje sredine u našoj državi, ali ovo je već nepotrebno pokazivanje neke 'političke nadmoći'", rekao je Kajan.

Kaže da je sve ovo "maslo HDZ-a", ali i rezultat neefikasnosti dosadašnjih vlasti Travnika.  

"Naime, Općinsko vijeće Novi Travnik ovu proceduru je pokrenulo za vrijeme prošle Vlade Federacije Bosne I Hercegovine. Travnik nije iskoristio mogućnost da to uradi. HDZ je uvijek, nažalost, u vlasti i to obilato koristi. Za vrijeme pauza u Parlamentu, moglo se čuti od nekih zastupnika HDZ-a kako (da li) u poslušali govore da je sada na redu da Ravno dobije status grada. Mjestašce koje ima petstotinjak stanovnika. Ne zaboravimo da je HDZ, uz podršku SDA, ranije progurao kroz Parlament da jedan Široki Brijeg sa oko 6.000 stanovnika bude proglašen gradom. Ili Stolac, Čapljina itd. Danas, HDZ je ponovo u vlasti, no ovaj put sa Trojkom tj. SDP-om, NiP-om i Našom strankom. I nastavljaju po starom. Imaju podršku HDZ-ovog ministra pravde u Vladi FBiH Vedrana Škobića koji je navedeno uputio u proceduru u Predstavnički dom, gdje je izglasano. Vidim da je HDZ-ov načelnik Novog Travnika Stjepan Dujo, već krenuo u predizbornu kampanju, te najavio svoju kandidaturu za gradonačelnika Novog Travnika. Bilo bi dobro da CIK obrati pažnju", govori nam Kajan.

Na kraju smo ga pitali o kardinalnoj greški kada je u dokumentu prijedloga za proglašavanje Novog Travnika gradom, pisalo da se ta dojučerašnja općina nalazi u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. 
 
"Uistinu, riječ je o nevjerovatnoj činjenici. Do toga apsolutno nije smjelo doći. Napisati da Novi Travnik treba uskladiti svoj Statut s Ustavom Hercegovačko neretvanskog kantona, s kojim nema veze, je zaista frapantno. Pretpostavljam da je Vlada jednostavno kopirala prijašnje odluke tj. prijedloge kada je riječ o već pobrojanim sredinama koje su dobile status grada, poput Stoca ili Čapljine. Ovo je ipak ukazalo na jednu dozu neprofesionalnosti. A što se ne bi smjelo dešavati", zaključuje Kajan.

(Ajdin B.)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.