Donutsi su na svakom koraku. Šareni, s čokoladom, s vanilijom. Slatki. Mi smo se odlučili napraviti slane, pa kud puklo! I tepsija je pukla, pa smo morali napraviti još jednu.
Sastojci:
500 g brašna
250 ml mlijeka
40 g svježeg kvasca
200 g žutog sira (trapist, gouda, kačkavalj i sl.)
200 g margarina
1 jaje
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
Zagrijte mlijeko, pa u njega dodajte svježi kvasac, šećer, so i malo brašna. Dobro izmiješajte dok se kvasac u potpunosti ne otopi. Ostavite na toplom i pustite da kvasac odreaguje.
U veću zdjelu uspite brašno, pa ga prelijte odležalim kvascem. Lagano miješajte da se brašno poveže, te dodajte 100 g narendanog žutog sira, margarin sobne temperature i žumance. Rukama umjesite glatko tijesto, pokrijte ga krpom i ostavite na hladnom. Najbolje u frižider na sat vremena.
Hladno tijesto stavite na pobrašnjenu površinu pa ga razvaljajte na debljinu od 0,5 cm. Premažite ga bjelancem, pa pospite ostatkom narendanog žutog sira. Potom, većom zdjelom ili čašom napravite krugove u tijestu, a onda manjom čašom napravite krugove u sredini. Donutse poslažite u tepsiju obloženu papirom za pečenje i stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni. Pecite ih oko 20 minuta, odnosno dok ne dobiju lijepu boju.
Kuh poh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu i tiktoku.