9.1.2019. 16:03
3
Red terora i kiča, jer danas je Dan RS-a
Praznik koji je Ustavni sud BiH u novembru 2015. godine proglasio neustavnim, a riječ je o Danu Republike Srpske, danas se ipak obilježava.

Znači danas je dan, dan republike, možda jedan od najkontraverznijih praznika ikdada na teritoriji Bosne i Hercegovine. 

Naravno brojne su se reakcije, kako iz FBiH, tako i iz RS-a smjenjivale i jučer i danas.

Ali, ko mari za reakcije analitičara, političara, i drugih poznatih, ko mari šta će Dragan Bursać, Srđan Puhalo i ostali napisati, jer prije svega niko, mislieći na zvaničnike i vođe,  iz tog entiteta ne mari za brojna udruženja i njihova saopćenje u kojima se dotiču tog datuma, koji na temeljima tog dana vide temelje egzodusa vršenih nad njima.

Ako se i danas, 2019. godine, ne priznaju žrtve, njihova bol, patnja, ako im se to sve ne priznaje, ne suosjeća se sa njima, ako nije doživljena kolektivna katrza, i ako im se ne pomaže u pronalasku ostataka njihovih najbližih, o čemu onda da pričamo. 

Naprotiv, ne moramo se vraćati u nedavnu prošlost, agresiju i patnje. Dovoljna je ova rečenica, pokreta jačeg od bilo koje vlasti, politike, rečenica koja simbolizuje borbu protiv nepravde i traganja za istinom – “Pravda za Davida”.

Ako se u RS-u olako prelazi preko ovih gore, što grubo zaista zvuči, a misli se na žrtve bez obzira na bilo koju odrednicu (religijsku, nacionalnu, spolnu,…), zašto se onda olako prelazi preko onih koji čine tu istu RS. Preciznije, njezinih današnjih stanovnika, hiljada građana koji su se mogli vidjeti na Trgu Krajine tražeći istinu u slučaju Davida Dragičevića koji je pokrenuo lavinu reakcija, ili onih koji svakodnevno stoje pred ambasadama tražeći put za izlaz. 

Kako je prenio portal Buka, članovi grupe Pravda za Davida danas su posjetili Davidov grob gdje su zapalili svijeću za njegovu dušu.

Također, članovi ove grupe jučer su saopćili da neće organizovano prisustvovati proslavi Dana RS i nikakva obilježja danas neće nositi iz sigurnosnih razloga.

Da, takav je to praznik u kome ne smiješ nositi obilježja grupe koja se bori za pravdu, jer ide u kontru vlasti. Jer vlast sve što joj ide u kontru obilježi kao “državnog neprijatelja”. 

"Pojedinci koji budu bili na proslavi biće odgovorni za svoje postupke. Razlog je jedan a to je što smo postali mete korumpiranog sistema koji vidi neprijatelja u ljudima koji žele samo istinu i pravdu. Svako ko se pojavi na proslavi sa logom grupe ili bude pravio bilo kakve nemire nije član grupe Pravda za Davida. Nećemo dopustiti korumpiranom sistemu da opet isprlja ime grupe i predstavi nas kao huligane ili rušioce RS. Mi samo želimo da sistem bude pravedan te da funkcioniše. Mi volimo našu zemlju i od borbe za bolju budućnost nećemo odustati", saopćili su jučer članovi grupe Pravda za Davida, prenosi Buka.  

Nije to onda Dan RS-a, to je dan parade, lažnog ponosa i kiča. Dan za bildanje ega političara RS-a i etnonacionalista.  Jer dok sve tone u socijalno bespuće bijede i “bijele kuge” u RS-u treba se stvoriti dojam neke sile, dominacije, moći. Kako to drugačije postići nego defileom vojnih, policijskih jedinica, paradom onih koji se diče nečega što je politolog Jasmin Mujanović sročio u jednom Twittu: 

“935.5 godina u zatvoru, šest doživotnih kazni, devet smrtnih slučajeva prije izricanja kazne. Presude Međunarodnog suda pravde za ‘osnivače’ entiteta Republika Srpska kojeg SNSD i Dodik obilježavaju 9. januara”.

S druge strane, za svaki politički jad i neustavnost, krivi smo mi.

Tako je predsjednica Udruženja “Žena – žrtva rata” Bakira Hasečić za N1 prozvala političare iz BiH, govoreći da je krajnje vrijeme da kažu “Dosta je” i da se okrenu prema narodu i preživjelim žrtvama rata, povodom današnjeg obilježavanja Dana RS.

Između ostalog rekla je i to da čega se budala ponosi, normalan se stidi. 

“I ptice na grani znaju da se u BiH desila agresija i genocid. Ja sam osjetila zlikovce na svojoj koži dva puta u Višegradu i ne treba mi niko pričati šta se desilo u mom Višegradu, koji je za dva mjeseca etnički očišćen. Jedna sam od hiljade silovanih žena, stotine u mom Višegradu. Ko misli graditi budućnost na našoj muci, vara se. Mislim da je krajnje vrijeme da naši političari iz sva tri naroda koje smo birali kažu: Dosta je i da daju ovom narodu, posebno žrtvama šansu da pokušaju živjeti život dostojan čovjeka”, kazala je Hasečić za N1.

Kao jedan od upečatljivijih definicija 9. januara svakako je i status političara Emira Suljagića: 

“Jao kakav bal vampira se odvija pod hashtagom #9januar. Kakvo slavljenje, kakvo veličanje klanja, zapravo inauguracija klanja kao životnog stila, kakvo uriniranje po masovnim grobnicama, kakav zalog za najmračniju budućnost zamislivu”.

Podsjećamo, i pored odluke Ustavnog suda BiH da 9. januar ne može biti Dan entiteta RS zbog toga što je diskriminirajući za sve nesrbe u tom entitetu predstavnici svih organa vlasti RS su se sistemski, otvoreno, institucionalno, javno i agresivno suprostavili i zauzeli stav da neće izvršiti konačnu i obavezujuću Odluku Ustavnog suda BiH. 

Ko to ne poštuje odluke Ustavnog suda BiH

U prvom redu su oni koji imaju prije svega ekonomsku, zatim političku i sve ostale vrste koristi od izdvajanja naknada građana BiH, države kojoj odluke Ustavnog suda, žargonski rečeno, ne šljive ni pet posto, a u koje naravno prije svega treba ubrojati člana predsjedništva BiH Milorada Dodika, a zatim i sve članove Vlade RS, tu su također i svi oni koji nisu dio vlasti u RS, ali jesu dio politika u BiH, poput Dragana Čovića, Ane Brnabić i svih onih koji su dolaskom na ceremoniju dovoljno poručili svim građanima BiH i političirami koliko cijene odluke Ustavnog suda BiH.

Među najzvučnijim imenima, na kontraverznom defileu prisustvovali su: predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijerka Srbije Ana Brnabić, ministri u vladama Republike Srpske i Srbije, predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH i ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov.

Defileu su prisustvovali i predstavnici organizacija proisteklih iz rata, sin Ratka Mladića, Darko Mladić, pripadnici Trećeg puka Oružanih snaga BiH iz RS, predstavnici diplomatskog kora, te zvanice iz javnog i društenog života i brojni građani.

Osim u Banjaluci, Dan RS se obilježava i u drugim bh. gradovima koji se nalaze u entitetu RS.

Ovako su o 9. januaru govorili oni koji ga promovišu, slave i podržavaju:

Ovogodišnji slogan obilježavanja Dana Republike Srpske – “Ponosna i vječna”, a kako je navedeno, simbolizuje ono što Republika Srpska danas jeste, njen identitet i njenu budućnost. 
Generalni sekretar Službe predsjednika Republike Siniša Karan je rekao da Republika Srpska ima “ustavno i zakonsko pravo da obilježava praznik svog rođenja, ali da, nažalost, oni koji osporavaju Srpsku osporavaju i taj dan.”

Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Banjaluci da njena zemlja ima konkretnu i stvarnu brigu za opstanak i napredak Republike Srpske. Ona je ovogodišnja dobitnica Ordena Republike Srpske.

Istakla je da Republika Srpska i Srbija imaju “bratski odnos, koji prevazilazi formalne, uobičajene okvire bilateralne saradnje“ te da se ta saradnja bazira na konkretnim projektima izgradnje infrastrukturnih, obrazovnih i drugih objekata.

Dan Republike Srpske je prkosni dan srpskog postojanja u BiH, poručio je Srđan Perišić, savjetnik za politička pitanja srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

“Deveti januar je identitet Srpske i identitet Srba u BiH. Negacija tog datuma je negacija srpskog identiteta”, naglasio je Perišić.


Za kraj, mogu se samo sjetiti pjesme Đorđe Balaševića iz albuma objavljenog 1993:

“Krivi smo mi” 

O, nisu krivci primitivci što su pokupili mast.
Korov nikne gdi god stigne. Ma, svaka njima čast.
Krivi smo mi. Otkud svi ti paraziti što su nam zagustili?
Nemoj stari moj, krivi smo mi što smo ih pustili.

Ma, šta su znali đenerali i brkati majori?
Jedino da viču: "Pali!", ali - nisu najgori.
Krivi smo mi! Ni svi ti silni infantilni što su puške sanjali.
Ne, ne derane. Krivi smo mi što smo se sklanjali.

Putuj Evropo, nemoj više čekati na nas.
Ne pitaj mnogo, dospećeš i ti na rđav glas.
Putuj planeto, super smo se družili.
Nama je lepo, taman kako smo zaslužili.

Nisu krivci depresivci, lude i psihopate,
što su rušili pa sada nama nude lopate. Krivi smo mi.
Nisu krivi sedativi što ih nisu sputali.
Sorry matori, krivi smo mi koji smo ćutali.

Putuj Evropo i pošalji nam malo peciva.
Nama je dobro - sreća jedna neizreciva.
Putuj planeto, ovde se vrag priziva.
Nama je lepo. Slika jedna neopisiva.






(Lejla Trle)




 


3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.