24.5.2016. 8:57
0
Upoznajte kraljicu i kralja korida Bosne i Hercegovine
Čovjek može da voli mnoge stvari, međutim, ljubav između žene i vola je nešto što se ne može ničim mjeriti, smatra Renata Pranjković, kraljica koride. Već pet godina sa suprugom Pericom uzgaja bikove bodače.

Ideja da uzgajaju bikove potekla je od Perine majke koja je željela da nabavi kravu, međutim, obzirom da je krava bila divlja morali su je prodati, nakon čega su kupili bika bodača. 

Ubrzo nakon što su nabavili bika stigao je i prvi poziv na koridu. Uslijedile su intenzivne pripreme bika, ali i Pere da ga izvede, međutim, povreda ga je u tome spriječila. 

Tada je došlo do odluke da u arenu uđe Renata, koja je svojom pojavom izazvala ovacije kod publike. 

Nakon borbe oba bika budu povrijeđena, međutim, radi se o minimalnim povredama tvrdi Renata, obzirom da borbu izgubi onaj bik koji prvi pobjegne. Njihovi bikovi su mnogo puta pobjeđivali na koridama, što ovom bračnom paru mnogo znači, zbog čega i nose titulu kraljica i kralj korida.

Sa bikovima je potrebno puno trenirati, a hrane se dva puta dnevno. Jedu i po 3 kile po jednom obroku, a pero već radi na pripremi hrane za iduću zimu, zbog čega je na 10 duluma posadio kukuruz, od čega će imati 20 tona silaže. 

Pero i Renata se dobro slažu, bave se istim poslom, dijele veliku ljubav prema životinjama, a naročito bikovima i pozivaju sve ljude da dođu, da ih upoznaju i ako ništa bar se provesele sa njima na koridi, obzirom da je to, kako oni tvrde,  mjesto gdje se razlike među ljudima ne osjete. 
Pogledajte video priču o kraljici I kralju korida u Bosni I Hercegovini, Renati i Peri Pranjković.

Novinarka: Merima Druškić
Snimatelj I montažer: Ramiz Uzunović


 

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.