3.1.2024. 16:04
0
Ako imate neku od ovih 13 aplikacija na mobitelu, odmah ih izbrišite: Evo šta mogu učiniti vašem telefonu
Ako koristite Android uređaj provjerite imate li neku od ovih aplikacija i odmah je deinstalirajte sa svog mobitela. Google je sa svoje trgovine Play uklonio ukupno 13 aplikacija nakon što su sigurnosni stručnjaci iz McAfeeja otkrili da su zaražene opasnom greškom Xamalicious.

Nakon što instalirate jednu od tih aplikacija opasan virus omogućava prevarantima da daljinski preuzmu neke karakteristike, uključujući navigaciju ekranom i davanje niza dopuštenja. Uz takvu vrstu pristupa, hakeri mogu zaraziti uređaje neželjenim špijunskim softverom ili čak bankovnim trojancima koji kradu novac, a da vlasnik uopćenije svjestan da se nešto loše događa. McAfee je potvrdio da je pronađeno čak 25 aplikacija koje sadrže virus poznat kao Xamalicious, a čak njih 13 je lako dostupno za preuzimanje putem Googleove službene trgovine Play, prenosi Večernji list. 

Ovo su aplikacije na koje upozoravaju: 

Essential Horoscope for Android

3D Skin Editor for PE Minecraft

Logo Maker Pro

Auto Click Repeater

Count Easy Calorie Calculator

Sound Volume Extender

LetterLink

NUMEROLOGY: PERSONAL HOROSCOPE & NUMBER PREDICTIONS

Step Keeper: Easy Pedometer

Track Your Sleep

Sound Volume Booster

Astrological Navigator: Daily Horoscope & Tarot

Universal Calculator

Ako ste instalirali neku od ovih aplikacija odmah je obrišite s mobitela, tačnije deinstalirajte je. Osim toga,  express.co.uk savjetuje da pokrenete antivirusnu provjeru kako biste provjerili je li Xamalicious instaliran bez vašeg znanja.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.