18.7.2024. 22:49
0
Na Jadranu se plaća i do 260 eura kazne za ovu praksu na plaži
Koliko ste puta stigli na plažu i tamo zatekli nemili prizor - nigdje mjesta za peškir, ali nigdje ni ljudi! Naime, ostavljanje peškira preko noći kako bi sebi "rezervisali" mjesto na plaži i bezbrižno došli sutradan, a bez brige da li ćete imati gdje da se smjestite, dobro je poznata praksa na čitavoj jadranskoj obali.

Naravno, uvijek se okupiraju najbolja mjesta - ona u debelom hladu ili prvom redu do mora, a ovaj lukav, ali nečastan potez svakako je mnoge do sada lišio uživanja i zadovoljstva na plaži. Ne samo što ovakva praksa nije fer i što se radi o uzurpiranju javne površine, već dovodi ogroman broj ljudi u loš položaj na odmoru - moraju da ustaju već u cik zore kako bi bili sigurni da neće izvisiti za svoje mjesto.

Sve više i više primorskih mjesta polako, ali sigurno kreće u borbu protiv ovakvog bahatog ponašanja. U Hrvatskoj je obračun protiv divlje "rezervacije" mjesta na plaži već uzela maha - u Medulinu i Novom Vinodolskom se naplaćuje novčana kazna za ovako nešto, a u Baškoj na Krku i Podgori na Makarskoj rivijeri komunalne službe rano ujutru skupljaju i odnose plažne peškire i ostale stvari ostavljene preko noći.

Redu gradova koji su se upustili u obračun sa ostavljanjem peškira na plažama preko noći pridružio se i Tribunj, malo ljetovalište nadomak Šibenika. Naime, tamošnji gradonačelnik Marko Grubelić organizovao je akciju uklanjanja peškira, a o tome je javnost obavijestio putem svog Facebook profila. 

- Vraćamo peškire, prostirke, ležaljke i stolice na rasklapanje. Samo mali detalj. Vraćamo, ali u zamjenu za lične podatke, kako bismo poslali uplatnicu na adresu za neovlašteno korištenje pomorskog dobra. Od 11:00 do 13:00 javite se u odjeljenjenje komunalnih redara - napisao je Grubelić na svojoj zvaničnoj FB stranici. 

Ovo nije prvi put da se u Tribunju uklanjaju samoinicijativne rezervacije na plaži, a na svakoj postoje table na kojima je na nekoliko jezika istaknuto upozorenje da takvo ponašanje nije dozvoljeno. 

- Riječ je o prekršaju Komunalnog reda Opštine Tribunj i kazne idu do čak 260 eura. Kako ministarstvo još nije sprovelo edukaciju za pomorske redare, mi nastavljamo s primjenom Komunalnog reda i naši redari redovno prikupljaju rekvizite ostavljene na plaži s namjerom "rezervacije" prostora, a potom gosti ujutro dolaze po njih. Najviše me raduje kada vidim da porodice sa djecom ujutru dolaze na plažu i imaju gdje da stave svoju opremu za kupanje i sunčanje - rekao je Grubelić za "Šibenski portal".

Inače, sve češće društvenim mrežama kruže snimci na kojima turisti pokazuju situaciju na plažama kako iz Crne Gore i Hrvatske, tako i iz Grčke, a na kojima se jasno vidi da pojedinci ne prezaju od toga da sebi obezbijede mjesto na plaži, a bez potrebe da porane - ostavljanjem peškira preko noći. 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.