2.9.2024. 22:41
1
Dodjela medalja u Istočnom Sarajevu postala “problem”: Pustili himnu pobjedniku s Kosova, a onda se morali pravdati
FOTO: Kosova Judo Federation
Džudo savez bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska našao se u nesvakidašnjoj situaciji na takmičenju pod njihovim pokroviteljstvom.

U dvorani imena “Srbija” u Istočnom Sarajevu održalo se Balkansko prvenstvo u džudou, a borilo se oko 150 takmičara iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Albanije, Sjeverne Makedonije, Rumunije, Grčke, Turske i Moldavije.

Reprezentacija Srbije odustala je od borbe zbog nastupanja Kosova.

Nakon što su Flaka Loxha i Dëbora Gjakova donijele zlatne medalje reprezentaciji Kosova, na redu je bilo intoniranje himne te države, što je praksa na svim takmičenjima, piše N1.

Džudo savez Republike Srpske našao se u “nezavidnom” položaju dobivši mnoge kritike i pitanja, te su napisali saopštenje koje prenosimo:

“S obzirom da je glavni problem na održanom prvenstvu Balkana za seniore intonacija himne i učestvovanje reprezentacije (tzv.) Kosova dužni smo dati pojašnjenje javnosti. (Tzv.) Kosovo je stalna članica Evropske, Svjetske džudo federacije kao i Međunarodnog Olimpijskog komiteta i kao takvi stekli su pravo učešća na svim takmičenjima u organizaciji gore navedenih institucija. Organizator Međunarodnog takmičenja dužan je da se strogo pridržava pravila koje je naložila Evropska i Svjetska džudo federacija. Ukoliko se prekrši pavilo od strane navedenih institucija organizator takmičenja kao i savez suočiće se sa rigoroznom kaznom koja može biti i isključenje iz Evropske i Svjetske džudo federacije što bi bilo pogubno za sport i sportiste Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Džudo savez Republike Srpske i Bosne i Hercegovine upoznaće Evropsku i Svjetsku džudo federaciju i tražiti da se incijatori svih negativnosti na prvenstvu Balkana za koje imamo dokaze sankcionišu jer su nanijeli nemjerljivu štetu najuspješnijem sportu Republike Srpske i Bosne i Hercegovine”, navodi se.

1
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.