20.7.2017. 20:12
0
Hajduković: Izjave Kolinde Grabar-Kitarović ne treba gledati kao jedinstven stav Hrvatske
Priča oko promjene unutrašnjeg uređenja Bosne i Hercegovine u posljednje vrijeme ponovo je aktuelizirana. Navodno, administracija njemačke kancelarke Angele Merkel nastoji pokrenuti novu inicijativu o unutrašnjem uređenju Bosne i Hercegovine. Iz Ambasade Njemačke u Sarajevu Patriji je potvrđeno da je krajem maja njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel pokrenuo inicijativu, ali da ona nema veze s građanskim uređenjem zemlje, kako pišu pojedini mediji.
U tome prednjače hrvatski mediji, koji pišu kako su politički predstavnici Hrvatske i Njemačke u posljednjih osam mjeseci četiri puta razgovarali na ovu temu, te da su hrvatski predstavnici svaki put nezadovoljni napuštali sastanak, jer im se ne sviđa, navodno, njemačko insistiranje na građanskom uređenju BiH.

Član Predsjedništva SDP-a Hrvatske, međunarodni tajnik SDP-a i zastupnik u hrvatskom Saboru Domagoj Hajduković u intervjuu za NAP govorio je o odnosima Hrvatske i BiH, izmjenama Izbornog zakona, njemačkoj inicijativi, izjavama hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koje su u BiH izazvale dosta reakcija...

NAP: Kako ocjenjujete aktuelne odnose između Hrvatske i BiH?

Hajduković: Odnosi su partnerski i dobri. To ni ne čudi kada uzmete u obzir našu dugu granicu, pripadnike hrvatskog naroda koji žive u BiH, kao i brojne druge ekonomske i infrastrukturne interese koje dijelimo. Hrvatskoj je u interesu stabilna i cjelovita Bosna i Hercegovina u kojoj su sva tri naroda ravnopravna. Snažno podupiremo put BiH prema Europskoj uniji koji je okrunjen i potpisivanjem Ugovora o europskom partnerstvu. Također, međusobno smo si važna tržišta, a infrastrukturno i prometno smo također naslonjeni jedni na druge. Iako postoje još neka otvorena pitanja koja treba riješiti, mislim da to možemo postići u dijalogu na obostranu korist.

NAP: Posljednjih dana ponovo se aktuelizirala priča oko ustavnih promjena i izmjene Izbornog zakona BiH, te novom njemačkom angažmanu u BiH. Kako gledate na to?

Hajduković: O promjenama koje trebaju Bosni i Hercegovini se već dugo razgovara u samoj BiH. Prema meni, evidentno je da ako razgovaramo o cjelovitoj  promjeni Ustava, na stolu bi se našla najmanje tri prijedloga, dakle nema političkog suglasja oko toga u kojem smjeru promjene trebaju voditi. S druge strane, ako nema mogućeg dogovora oko cjelokupne promjene, možda je moguće postići dogovor oko pojedinih zakonskih rješenja koja su od zajedničkog interesa svih entiteta i naroda u BiH. Izborni zakoni bi svakako trebao biti jedan od takvih Zakona čije bi izmjene otklonile svaku sumnju u nelegitimnost nekih od izabranih predstavnika i neravnopravnost Hrvata u odnosu na druga dva naroda.

NAP: Mediji iz BiH naklonjeni HDZ-u smatraju da njemačka inicijativa oko građanskog uređenja BiH ne dolazi od kompletne Vlade Angele Merkel, već samo od ministara iz SPD-a. Kako vi, kao član SDP-a, gledate na to, i kakvo uređenje je, po vama najbolje za BiH?

Hajduković: Službenih informacija o nekakvoj njemačkoj inicijativi nema. Shodno tome, ne mogu komentirati nagađanja i priče. O takvoj inicijativi možemo raspravljati i komentirati je kad i ako do nje dođe. Kada govorimo o unutarnjem uređenju BiH, valja imati na umu da se ono temelji na mirovnom sporazumu čiji su potpisnice između ostalog i Republika Hrvatska i Republika Srbija. Svakako da je Daytonski sporazum primat davao miru a tek sekundarno potpuno funkcionalnoj državi, no svaka buduća modifikacija istog se treba voditi na temeljnim načelima ravnopravnosti i zaštiti sva tri naroda u BiH. Hrvatskoj je u interesu stabilna i cjelovita Bosna i Hercegovina koja je članica Europske unije. Na tom smo putu spremni pomoći, no volja i predanost europskom putu treba doći iz same BiH.

NAP: Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je nekoliko puta svojim izjavama o BiH, prije svega pričama o navodnim hiljadama islamista u BiH, podigla dosta prašine. Kako ocjenjujete te njezine izjave i koliko one nanose štete dobrim odnosima dvije zemlje?

Hajduković: Izjave predsjednice ne treba promatrati kao jedinstveni stav Hrvatske, niti kao izraz našeg odnosa prema BiH. Upravo dok vodimo ovaj razgovor, predsjednica i sadašnja HDZ-ova Vlada daju različite izjave i zauzimaju oprečne stavove oko borbe s velikim požarom u Dalmaciji. Ja bih više pažnje pridavao što kaže Vlada.

NAP: Građani BiH u prethodnom periodu su, za vrijeme SDP-ove vladavine u Hrvatskoj, očekivali da se odnosi Zagreba prema Sarajevu poboljšaju, ali do toga nije došlo. Sjetimo se samo da je premijer Zoran Milanović umjesto posjete zvaničnim institucijama u Sarajevu išao u posjetu stranačkim prostorijama HDZ-a u Mostaru. Ko je za to kriv, jesu li se odnosi mogli podići na jedan viši nivo s obzirom da je u to vrijeme i u BiH na vlasti bio SDP?

Hajduković: Međudržavne odnose ne treba promatrati kroz prizmu stranačkih odnosa. Tijekom SDP-ove Vlade partnerski odnos naših država nikad nije došao u pitanje. Zoran Milanović je posjetio BiH šest puta, a posjećivao je i institucije BiH. Morate imati na umu da su Hrvatskoj Hrvati u BiH izuzetno važni i želimo da budu ravnopravni s ostalim narodima.

NAP: Kakvu budućnost na planu dobrosusjedskih odnosa Hrvatske i BiH možemo očekivati. Hoće li neke stvari krenuti bržim i prosperitetnijm putem ili će se sve biti kao i do sada samo fina priča za birače?

Hajduković: Već sam prije rekao da je u hrvatskom interesu stabilna i cjelovita BiH ravnopravnih naroda s EU perspektivom. Potpisali smo Ugovor o europskom partnerstvu, što je i formalni znak da Hrvatska želi pomoći BiH na putu prema EU. Radi se na intenziviranju regionalne suradnje, a i geografski smo naslonjeni jedni na druge. Mislim da je u interesu i Hrvatske i BiH bolji, intenzivniji i produktivniji odnos na obostranu korist.
(NAP/Alen Avdić)
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.