6.12.2018. 22:03
0
Zaev: Nećemo biti "Sjevernomakedonci", ali ni "firomci"
Niti ja, niti vi, niti će moja djeca biti "Sjevernomakedonci", poručio je makedonski premijer Zoran Zaev odgovarajući na pitanje kako se osjećao jutro nakon što su poslanici u Sobranju glasali za izmjene makedonskog Ustava.

"Tačno je da imamo pridjev sjeverna, ali mi ostajemo Makedonija", rekao je Zaev, a prenio portal Plusinfo.mk.

Kako je objasnio, "vidjeli smo da 27 godina tonemo, možemo i da nastavimo da tonemo, ali da bismo obezbijedili bolje uslove života u našoj zemlji i da ne postanemo država penzionera, kao i da zadržimo mlade, odlučili smo se na ove korake".

Podsjetio je da je u Prespanskom sporazumu priznat makedonski jezik, kao i pravo na samoopredeljenje i poručio:

"Nećemo biti ''Sjevernomakedonci'', a nećemo nositi ni uvrjedljivo ime ''firomci'' (FYROM, Former Yugoslav Republic of Macedonia)".

On je tokom javne debate na Univerzitu FON u Skoplju rekao da makedonski građani treba da razmisle šta ostavljaju svojoj djeci, nakon čega je njegov govor bio pozdravljen velikim aplauzom, prenose Nezavisne.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.