5.2.2023. 17:02
0
Kurti o ZSO i RS: Srbija stvara entitete na Balkanu kako bi formirala tzv. srpski svijet
Premijer Kosova Albin Kurti kaže da je pod pritiskom međunarodne zajednice da prihvati predloženi sporazum o normalizaciji odnosa s Beogradom koji su Evropska unija i Sjedinjene Američke Države ponudile Beogradu i Prištini.

Kurti je rekao da je dobro u tom prijedlogu to što je Zapad pokazao punu potporu i volju za rješavanje odnosa Kosova i Srbije.

- U okviru toga ovaj prijedlog vidim kao dobru osnovu za daljnje pregovore i nadam se da ću s nastavkom pregovora, postići dogovore i konačno poboljšati odnose dviju država – kazao je Kurti.

Što se Zajednice srpskih općina na sjeveru tiče, kaže da neće dopustiti da samo jedna etnička grupa ima posebna prava.

- To nije u skladu s ustavom Kosova i Srbija, ako želi dati ovakvu podršku manjinama, treba to činiti u svojoj zemlji, gdje također žive brojne manjine – navodi Kurti.

Na pitanje smatra li ucjenom riječi specijalnog izaslanika SAD za Balkan Gabriela Esocobara da odluka o ZSO nije odluka Srbije i Kurtija, već Kosova i Srbije, rekao je da uslovi oko formiranja zajednice koje je predložio nisu bili njegovi uvjeti, već ono što predviđa ustav Kosova.

- To nije moja lična želja, već želja naroda Kosova, oni su ti koji žele međusobno priznanje prije svega, a zatim razgovarati o mogućem ujedinjenju na sjeveru Kosova – naglasio je Kurti.

Naveo je primjer bh. entiteta RS-a i asocijacije koja je prethodila formiranju tog entiteta i rata kroz koji je prošla Bosna i Hercegovina.

- To je način na koji Srbija stvara entitete na Balkanu kako bi formirala tzv srpski svijet. To je praktički hegemonija jednog centra, Beograda, nad susjednim državama instrumentalizacijom manjine koja u njima živi – ističe premijer Kosova.

- Tražiti ZSO na sjeveru Kosova je kao tražiti kafu bez šoljice, ne možete donijeti kafu bez šoljice, a zemlja je šoljica, objasnio je Kurti u intervjuu za emisiju Preko Balkana na turskoj državnoj televiziji TRT.
- Imamo nekoliko manjinskih naroda, ne možemo imati posebnu manjinu jer je Kosovo republika. Objasnio sam to svim svojim međunarodnim partnerima, a prijedlog EU nije prijedlog o ZSO, nego samo zadnja rečenica tog prijedloga kaže da treba poštovati sve dosadašnje dogovore, a njih je do sada ukupno 33.. Zašto onda konkretno inzistirati samo na ovom? – pita se Kurti.


(Admir O.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.