19.4.2023. 21:11
0
Escobar: SAD će priznati rezultate izbora na Kosovu bez obzira na bojkot Srba
FOTO: Screenshot
Specijalni predstavnik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar izjavio je u srijedu da će SAD priznati rezultate izbora u četiri opštine na sjeveru Kosova i ako ih Srbi budu bojkotirali te ih pozvao da se vrate u institucije Kosova.

Escobar je za Tanjug, na pitanje hoće li lokalni izbori na sjeveru Kosova biti legitimni ako ih Srbi budu bojkotirali, rekao da to što neke političke stranke bojkotiraju izbore ne određuje rezultate izbora te poručio da će SAD priznati rezultate izbora u svakom slučaju.

”Apelirao sam na Srbe da učestvuju u izborima. Razumijemo mnoge stvari koje oni nalaze kao probleme, ali svakako trebaju učestvovati. Ako oni ne bi učestvovali, to ne znači da mi ne podržavamo izbore. Vlada Kosova ima ustavnu obavezu. Biće izbora i mi ćemo priznati rezultate i nadamo se da će se Srbi u nekom trenutku vratiti”, kazao je Escobar.

Rekao je da SAD traži od Srba da se vrate u policijske uprave, jer ne može biti zajednice koja nema nikakve opštinske usluge i koja nema policiju.

”Tražili smo od Srba da se vrate u institucije Kosova kako ne bi bilo razloga da tamo budu prisutni etničke Albance. Ovo je zaista kompleksno pitanje. Bit će potreban kompromis obje strane kako bi se pronašlo rješenje”, kazao je Escobar.

Naglasio je da prijetnje protiv srpske zajednice na Kosovu moraju prestati ”sa svih strana”, kako bi ti ljudi mogli živjeti na ”miran i demokratski način” u demokratskom društvu.

”Spaljivanje vozila i nekretnina i prijetnje ljudima koji se žele integrirati ne dolazi od etničkih Albanaca, već od Srba, tako da mislim da prijetnje protiv srpske zajednice na Kosovu trebaju prestati sa svih strana”, rekao je Escobar.

SAD očekuje da Kosovo i Srbija ponude vremenski okvir za punu provedbu Ohridskog sporazuma i inicijalne prijedloge za formiranje zajednice srpskih opština (ZSO), poručio je Escobar i ocijenio da je krajnje vrijeme da se formira ZSO.

“Očekujemo inicijalne prijedloge za formiranje ZSO-a, ali također očekujemo i neki vremenski okvir za punu provedbu Ohridskog sporazuma. To znači da sve strane moraju doći pripremljene”, rekao je.

Komentirajući to što na 10. godišnjicu potpisivanja Briselskog sporazuma još nije formiran ZSO, Escobar je kazao da se slaže s ambasadorom SAD-a u Srbiji Christopherom Hillom u ocjeni da je krajnje vrijeme da bude formiran.

”On [Hill] je u pravu. To je postojeća pravna obaveza i mi je podržavamo. U prošloj godini vidjeli smo pozitivne signale u tom smislu, prije svega zbog podrške međunarodne zajednice. Skorašnji sporazum iz Ohrida daje vremenski okvir koji strane trebaju koristiti kako bi se dogovorile o ovom sporazumu, uključujući ZSO. Govorimo o početku maja, kada će strane govoriti o ovome i drugim postojećim obavezama”, rekao je Escobar.

Na svoju raniju konstataciju da će ZSO biti formiran ”sa ili bez [premijera Kosova Albina] Kurtija”, on je kazao da ZSO jeste dio Briselskog sporazuma i dogovora u Ohridu, kao i evropskog plana, i da je to nešto što do čega će svakako doći.

”Pitanje je samo dokle Vlada Kosova želi prihvatiti, odnosno prigrliti postojeće obaveze i nastaviti dalje. Rekao sam da sam voljan pomoći da se stvori dijalog, kako da ovo bude pobjednički put za obje strane. Mislim da ovdje ne treba postojati konflikt, već da samo postoji obaveza”, kazao je Escobar.

Naveo je da nije na SAD-u da odluči po kom modelu će ZSO biti formiran i da je to na stranama koje učestvuju u pregovorima.

”Predstavnici Evropske unije su dali nekoliko prijedloga koji su u skladu s pravilima EU-a i ustavnosti Kosova, ali dvije strane trebaju odlučiti šta je najbolje za njih”, zaključio.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.