19.5.2023. 13:13
1
Đukanović: Moje rezultate niko realan ne može osporiti
FOTO: CdM
Očuvan mir, učvršćen multietnički sklad devedesetih, Crna Gora pošteđena razaranja tokom NATO kampanje, mirnim putem obnovljena i međunarodno priznata država, članica NATO-a, u predvorju Evropske unije, najrazvijenija ekonomija na Zapadnom Balkanu. Realizovani su projekti tunel Sozina, Luštica, vjetroparkovi... Sve to je legitimacija Crne Gore - rekao je odlazeći predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na svojoj posljednjoj konferencije prije odstupanja s dužnosti.


"Crna Gora pokazala spremnost za promjene"

On je rekao da nema namjeru da eksplicitnije sumira rezultate vlasti "koju sam personifikovao, a čije rezultate niko realan ne može osporiti".

- Crna Gora je pokazala spremnost za promjene. U vrijeme jugoslovenske ratne drame izabrani su mir i stabilnost. Referendum nije bio sam čin obnove uskraćene nam državnosti, niti demokratska svetkovina. To je bio izraz naraslog samopouzdanja građana i vjere u sopstvene sposobnosti. Nakon toga napravljen je zaokret ka evropskom kulturnom krugu. Tek to nije bio jednostavan poduhvat. Ovo nije posao koji se završava u mandatu jedne vlasti, niti može završen. Naša zemlja je još u ranoj fazi procesa emancipacije, opterećena teškim bremenom ekonomske zaostalosti, te kontraverznim odnosom dijela građana prema državi - poručio je Đukanović.

Ističe da su napravljeni značajni iskoraci koje niko ne može da potcjenjuje.

- Snaga naše vizije došla je i nakon promjene vlasti i nedavnih predsjedničkih izbora. Pokazali smo svoj demokratski kapacitet i time dodatno uzdigli Crnu Goru. Površne primjedbe sa zapadnih adresa o nesmjenjivosti vlasti izgubile su vjerodostojnost. Nadam se i da su neki naši partneri shvatili da svaka promjena ne znači promjenu nabolje.

Nova epoha političkog života

Đukanović kaže da ima utisak da je većina evropskih partnera shvatila da su u Crnoj Gori dobili ono što nisu željeli, a da je Crna Gora nakon ovih promjena ušla u novu epohu političkog života.

- Prošle godine sam govorio zašto je smijenjena Krivokapićeva vlada koja je destabilizovala društvo i državu, ali i o razlozima podrške Abazovićevoj vladi. Podržali smo je s ciljem da se deblokira evropski proces, da se vrati povjerenje investitora i da se radi na pripremi izbora. Nažalost, ništa od toga nije urađeno. Propuštena je iznenada iskrsla šansa zbog rata u Ukrajini da se ubrza evropski put Crne Gore. Vladi je izglasano nepovjerenje, a onda je i raspušten Parlament poznat po svom aantiustavnom djelovanju.

On tvrdi da će Abazovićeva vlada po neradu i štetnim odlukama biti upamćena kao najgora u historiji političkog života u Crnoj Gori.

- Navodno oslobodilačkom politikom, došlo je do urušavanja sistema obrazovanja, zdravstva, ekonomije, javnih finansija... Evropske integracije su zaustavljene, a doveden je u pitanje i kredibilitet Crne Gore kao NATO partnera. Mukotrpno građeni ugled zemlje ozbiljno je uzdrman.

Stabilna i kompetentna vlada

Đukanović ističe da je Crnoj Gori nasušno potrebna stabilna, kompetentna, patriotska vlada, koja će afirmisati građansku državu i multietničku demokratiju i ostvariti članstvo u EU.

- Vanredni izbori su prva velika šansa i velika nada, jer Crna Gora je ponovo na strateškoj raskrsnici s koje je moguće natrag u Evropu ili u balkanski nacionalizam - poručio je Đukanović.

Dodaje da je uprkos neznanju, neradu i lošoj namjeri pojedinaca, Crna Gora ostala posvećena evropskoj perspektivi, obavezama iz NATO i prioritetima iz spoljne politike.

- Vjerujemo da će Vlada izabrana nakon skorih izbora preuzeti odgovornost i stvoriti uslove za odvijanje normalnog političkog života u Crnoj Gori. Vjerujem i u bolju Crnu Gori i u bolju Evropu. Nema vječne vlasti, samo je Crna Gora vječna. Čestitam građanima 21. maj, Dan nezavisnosti - poručio je Đukanović.

Pravo iskušenje slijedi nakon izbora, ogledat će se u hrabrosti lidera partija da naprave koalicije
Na pitanje šta očekuje od predstojećih izbora i kako planira da se angažuje u kampanji Đukanović je kazao da očekuje da izbori proteknu u demokratskoj atmosferi, te da će dati jasan pregled rejtinga partija i politika koje se vode.

- Vjerujem također da će se i tim rezultatima nedvosmisleno pokazati dominacija opredjeljenja građana za dalji proevropski razvoj. Vjerujem da će partije koje su se rezultatima dokazale kao proevropske i partije koje se najavljuju i predstavljaju kao proevropske imati većinsku podršku građana. Na pravom iskušenju ćemo tek biti nakon izbora. Ono će se ogledati u hrabrosti i odlučnosti lidera partija da naprave koalicije koje će biti u stanju da odgovorno vode računa o interesima Crne Gore. Najvažniji je nastavak puta evropskog razvoja. Sve ostalo su nepametne kalkulacije, a jedna od njih je - samo ne sa prethodnom vlašću. Ta vlast baštini rezultate proevropskog razvoja i ne predstavlja se najavom svoje evropske politike, nego rezultatima. Iz istraživanja javnog mnjenja rekao bih da građani žele taj put - rekao je Đukanović.

Dodao je i da imamo partije koje se svojim nazivom ili programom predstavljaju kao evropske.

- Ako bude hrabrosti i mudrosti, eto prilike da se formira vlada.

Đukanović je rekao i da nema namjeru da "mijenja dres".

- U svakoj prilici i u svakom svojstvu nastavit ću da podržavam tu politiku, pa i partiju na čijem sam čelu bio donedavno, navodi Avaz. 



(A.R.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.