3.7.2023. 8:41
0
Ko je ubica iz Siska: Neđad Fetić zvani Bracan je bio ključni svjedok protiv saboraca u slučaju ratnog zločina
Ono što o ubici iz Siska, 52-godišnjem Neđadu Fetiću zvanom Bracan, niko ne govori, a svi u Sisku znaju, jeste da je on prije desetak godina bio ključni svjedok tužiteljstva, prema nekim izvorima i prijavitelj slučaja ratnog zločina protiv srpskoga civila iz 1991. Radilo se o ubistvu Rade Španovića, kojega su hrvatski vojnici, među kojima je bio i Fetić, 6. septembra 1991. odvezli iz njegove kuće u Capragu, a zatim s 25 metaka izrešetali pored groblja u Komarevu, piše Jutarnji list.

Za taj zločin osuđeni su Fetićevi suborci Haso Mahmutagić i Mirko Šašo na osam, odnosno šest godina zatvora. Fetić je na suđenju ispričao kako je on zapravo uočio da Španović, kojeg je poznavao od djetinjstva, “špijunira” njihove položaje te na to upozorio svoje suborce, koji su s njime onda krenuli po Španovića. No, rekao je Fetić koji se s njima vozio u autu, Španovića su trebali predati u zapovjedništvo, da bi zatim Mahmutagić i Šašo zaustavili auto kod groblja, izveli Španovića iz auta, a ubrzo su se iz njihova smjera začuli rafali.

Mahmutagić je, pak, u svojoj odbrani sve pokušao prebaciti na Fetića i Šašu, rekavši kako je Fetić isplanirao da ubiju Španovića, ali sud je ovakve navode odbacio kao neistinite i osudio Mahmutagića i Šašu. Jesu li ovi događaji također igrali ulogu u Fetićevoj glavi kada se odlučio na ovakav bezumni čin, možda se nikada neće saznati.

Fetić je u subotu navečer krenuo u krvavi pohod po susjedstvu u Capraškim Poljanama u Sisku čiji je epilog jedna mrtva osoba, 45-godišnja Ivana J., dvije u kritičnom stanju na respiratoru, još dvoje ranjenih s prostrelnim ranama udova, tri spaljene kuće i dva automobila. Fetić je bio naoružan s dvije vojne puške, ručnim bombama i molotovljevim koktelima.

Iako kaznena prijava u nedjelju poslijepodne još nije bila podnesena, kako se neslužbeno doznaje, Fetića će policija prijaviti za niz kaznenih djela. Jedno od njih svakako će biti ubistvo 45-godišnje Ivane J., koje će možda čak biti okvalificirano kao teško ubojstvo.

Također, teretit će ga se za još najmanje dva pokušaja ubistva, zatim dovođenje u opasnost života ljudi općeopasnim radnjama i posjedovanje ilegalnog oružja i eksplozivnih sredstava.

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.