5.7.2023. 18:04
0
Nijemac u Hrvatsku pokušao unijeti nož, mačetu, bejzbol palicu...
Na graničnom prijelazu kod Donjeg Lapca zbog unosa hladnog oružja kažnjen je 24-godišnji njemački državljanin u čijem je automobilu policija pronašla duži preklopni nož, mačetu od 77 centimetara, bejzbol palicu i dvije sjekire.

Prijestupniku je izdan obavezni prekršajni nalog na iznos od 130 eura, sukladno Zakonu o nabavci i posjedovanju oružja građana, a kako stoji u policijskom saopćenju "oružje je od njega privremeno oduzeto" jer je "riječ o hladnom oružju kategorije D pogodnom za nanošenje ozljeda, a način i okolnosti nošenja tog oružja su ukazivali da se nose kako bi bili uporabljeni za napad ili nanošenje ozljeda".

Kako je pojasnila glasnogovornica ličko-senjske policije Maja Brozičević kazna je od 130 do 660 eura, a u ovom je slučaju minimalna, jer zatečeno oružje spada u kategorija D, što su dozvoljena oružja, za koja nije potebno odobrenje niti prijava nadležnom tijelu, ali je iznimka od toga upravo prelazak državne granice, kada je posjedovanje oružja potrebno prijaviti.

Prema zakonu u hladna oružja, kaže Brozičević, spadaju bokseri, bodeži, kame, mačevi, koplja, sablje, bajunete, metalne zvjezdice za bacanje, ali i razne palice i noževi čije se sječivo nalazi pod pritiskom sabijene opruge.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.