1.11.2023. 13:18
1
Ambasadorica Hrvatske u Tel Avivu: Izrael nam je zahvalan jer smo glasali protiv primirja
Izrael je pojačao udare na položaje Hamasa. Specijalne jedinice Izraelskih odbrambenih snaga čiste podzemne tunele od Hamasovih pripadnika. Navodno ima značajnih gubitaka na jednoj i drugoj strani. Prema izraelskim izvorima, oko 80 posto stanovništva iz sjevernog dijela Gaze napustilo je taj teritorij, a izraelska kopnena vojska praćena zračnim snagama ušla je s tri strane u Gazu.

Prema izjavi izraelskog ministra odbrane, Izrael je ostvario veliki napredak, ali je pretrpio i značajne gubitke, rekla je za program HRT-a Vesela Mrđen Korać, hrvatska ambasadorica u Izraelu. Jutros je objavljeno da je ubijeno devet izraelskih vojnika.

"Što se tiče Gaze, bez obzira na vjerodostojnost izvora koje imamo na raspolaganju, za pretpostaviti je da se radi o ogromnom broju ubijenih, raseljenih i ranjenih. Može se zaključiti da je kompletno civilno stanovništvo u vrlo kritičnoj situaciji", poručila je Mrđen Korać. Izraelsko vodstvo najavilo je ratni sukob koji će trajati najmanje nekoliko sedmica, odnosno mjeseci.

"Je li Izrael za takav dugotrajan sukob, širih regionalnih razmjera, spreman - teško je ocijeniti. Službeno stajalište izraelskog vrha je kako se radi o ratu koji određuje opstanak izraelske države. Prioritet je onesposobiti Hamas, vojno i upravno, za njegovo buduće djelovanje u Pojasu Gaze, ali uz istovremeno oslobađanje 230 zatočenih Izraelaca, što su međusobno dva suprotstavljena cilja", rekla je Mrđen Korać, prenosi Index.

Pored toga, Izrael nastoji zadržati nisku razinu sukoba na sjevernoj granici s Hezbolahom tako da trenutno odgovara na pojedinačne incidente. To isto radi s Hutima iz Jemena koji napadaju južni Izrael, a istovremeno nastoji zadržati kontrolu na Zapadnoj obali.

"Izrael je pritvorio nekoliko vodećih ljudi, židovskih naseljenika, na Zapadnoj obali, kako bi spriječio rasplamsavanje sukoba", istaknula je ambasadorica. Rekla je i kako su čelnici različitih država dolazili u Izrael u posjete solidarnosti, a među njima je bio i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

"Našem ministru su prikazani konkretni detalji tog stravičnog pokolja koji je izvršen nad Izraelom. Također, susreo se s obiteljima zatočenih Izraelaca koje drži Hamas, koji su podijelili svoje teške osobne priče. Ministar se susreo i s latinskim patrijarhom u Svetoj Zemlji, te su razmijenjena mišljenja o teškoj humanitarnoj situaciji i o nužnosti političkog projekta koji bi osigurao dugoročno rješenje izraelsko-palestinskih odnosa", pojasnila je Mrđen Korać.

"Izraelske vlasti prate svaki glas u UN-u, naš glas ima izvanredan značaj za odnose"
Ambasadorica je otkrila kako je Izrael reagirao na hrvatsko "ne" rezoluciji UN-a, odnosno prijedlog Jordana o prestanku izraelskih napada na Gazu.

"Izraelske vlasti, mediji, udruge, ali i šira javnost, prate svaki glas u UN-u, svaku pojedinačnu izjavu stranih dužnosnika, a posebno je to u fokusu od 7. oktobra. Ovaj glas na Općoj skupštini ima izvanredan značaj za izraelsko-hrvatske odnose jer se radi o povijesno vrlo teškom trenutku za Izrael. Zahvale dobijamo na svim razinama. Ministar Cohen je po završetku posjeta solidarnosti ministra Grlića Radmana rekao da je ova posjeta bila kratka, važna i oni ga nikada neće zaboraviti", zaključila je Mrđen Korać.

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.