9.1.2024. 16:52
0
Ruski oficiri pretukli plaćenike iz Srbije jer su odbili poslušati zapovijed
FOTO: Screenshot/x
Plaćenici iz Srbije u Ukrajini na društvenim mrežama su se požalili na tretman, nakon što su ih navodno pretukli ruski oficiri.
Dejan Berić, poznati plaćenik i osoba zadužena za regrutaciju, požalio se na komandu 119. padobranske pukovnije u kojoj služe stranci, a kao razlog je naveo da ruski komandanti odbijaju osigurati dovoljno oružja i liječiti ranjenike. 



Berić je kazao da je morao raditi s Narodnim frontom, kako bi osigurao automobile, dronove i vodu za plaćenike, dodavši da su komandanti 119. regimente plaćenike nazivali "ciganima". Istakao je da Rusi "nisu razumjeli njihove motive za učešće u invaziji na Ukrajinu".

Istakao je da je plaćenicima, na području Luganska, naređeno da jurišaju na položaje ukrajinskih snaga, a da su im za to dali po 2 ili 3 okvira municije, rekavši da "ostalo zauzmu u borbi".

Berić tvrdi da su Srbi odbili izvršiti ovu naredbu i da su tražili premještaj, nakon čega su proglašeni dezereterima i ratnim zločincima, te da su izbačeni iz zemunica, zbog čega su danima držani bez hrane i vode na hladnom. Poslije toga, vojna policija je od njih tražila da potpišu priznanje kako su špijuni.

Plaćenik je kazao kako se o vojnom tužilaštvu i rukovodstvu Čečenije za zahtjevom za prebacivanje plaćenika u odred Ahmat, ali da "rukovodstvo 119. pukovnije ne želi to dobro završiti".

Istakao je da je vojna policija tukla nenaoružane borce i prijetila da će ih strijeljati, dodavši da se boji za svoj život.

Komandu je nazvao "organiziranom zločinačkom grupom" i izrazio zabrinutost da bi mogao biti osuđen zbog diskreditacije vojske.

(Aldin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.