9.2.2024. 14:54
0
Prijeteću poruku "nož, žica, Srebrenica" neko od učenika uputio osnovcima islamske vjere u Baru u Crnoj Gori
FOTO: Ilustracija
Roditelji nekoliko učenika Osnovne škole "Meksiko" u Baru u Crnoj Gori potvrdili su da je na jednoj Viber grupi neko od učenika ove škole ispisao "nož, žica, Srebrenica" te da su čuli da učenici u školi pjevaju "nož, žica, Srebrenica".

Predsjednica Općinskog odbora Bošnjačke stranke u Baru u Crnoj Gori Edina Dešić tvrdi da je vidljiva rastuća radikalizacija društva, posebno najmlađih, i da to predstavlja ozbiljan problem za multietničku i multivjersku Crnu Goru.

Ona je u saopćenju za javnost navela da se na društvenim mrežama širi informacija, navodno potvrđena od više roditelja učenika barske Osnovne škole "Meksiko", da je na jednoj Viber grupi neko od učenika ove škole ispisao "nož, žica, Srebrenica", pišu Vijesti.me.

Dešić je kazala da je ta poruka upućena učenicima, članovima te Viber grupe islamske vjere. Dešić također tvrdi da je nakon toga u dvorište škole uneseno hladno oružje "kako bi se fizički obračunalo sa istim učenicima uz povike iste parole".

- Pozivam direktoricu OŠ 'Meksiko' i ministricu prosvjete, nauke i inovacija da hitno informišu javnost o svim do sada poznatim činjenicama u vezi sa ovim događajem, a posebno kada je i kako do njega došlo, ko je u njemu učestvovao, da li je uprava škole preduzela mjere protiv učenika koji su učestvovali u ovom incidentu, da li je bilo pokušaja da se incident drži u zatvorenom krugu 'pouzdanih' nastavnika, kao i da li je tačna informacija da je jedna nastavnica na času povela debatu o tome šta znači 'nož, žica, Srebrenica', te pokušala da relativizuje ovaj događaj, ali i genocid u Srebrenici, govoreći im da nema potrebe da su toliko uznemireni kao i da ne vjeruju svemu što o Srebrenici pišu i prenose mediji - saopćila je Dešić.

Ona je pozvala ministricuu prosvjete, nauke i inovacija Anđelu Jakšić Stojanović da utvrdi ima li u postupanju uprave škole ili nekog od nastavnog osoblja elemenata disciplinske odgovornosti.

Ona je pozvala Upravu policije i tužilaštvo da ispitaju ovaj slučaj.

- Rastuća radikalizacija društva, posebno najmladjih, predstavlja ozbiljan problem za multietničku i multivjersku Crnu Goru na koji niko nema pravo da žmiri, a posebna odgovornost leži upravo na Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija i obrazovnom sistemu uopće, policiji, tužilaštvu i sudstvu. Zaštita djece, posebna briga i pomoć, osiguravanje prava bez diskriminacije u odnosu na bilo koje lično svojstvo djeteta je obaveza države u skladu sa najvišim međunarodnim standardima uključujuċi i Konvenciju o pravima djeteta - navela je između ostalog Dešić.

Bošnjačko-američku nacionalnu asocijaciju (BANA) su također upoznali roditelji čija djeca pohađaju Osnovnu školu "Meksiko" u Baru, u srijedu, 7. februara 2024, da su čuli da učenici u školi pjevaju "nož, žica, Srebrenica", saopćeno je iz te asocijacije. Time, kako su naveli iz Asocijacije, najmlađi naraštaji veličaju genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, dok su im očito idoli srpski ratni zločinci koje su osudili najveći internacionalni sudovi u Haagu i Sud Bosne i Hercegovine.

- Nažalost, to nije prvi put. Neki savjesni učenici, naglašavamo pravoslavnog svjetonazora, zbog toga su ranije napustili nastavu pomenute škole, i o tome postupku su obavijestili svoje roditelje. Nije nam poznata reakcija nastavnika ove škole, da li su istražili, zapisali imena i da li će biti sankcionisani učenici koji šire mržnju prema Bošnjacima i podstiču na nove zločine, genocide i istrebljenja. Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija oštro osuđuje takve ispade posebno kod školskog uzrasta, koji najčešće prođu nekažnjeno od razrednog i školskog disciplinskog vijeća. Hoćemo da vjerujemo da je to više ambijent kućnog odgoja koji se očito prenosi u školske učionice - saopćili su, a potom se obratili resornoj ministrici Anđeli Jakšić Stojanović:

- Vjerujemo da se slažete da genocidni pokliči, negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca i zločina ne smije imati mjesta pod krovom obrazovnih institucija u Crnoj Gori. Ako se na takvim principima ustraje skupa sa prosvjetnim radnicima, onda se može očekivati da se takav ambijent izgrađuje i van ovih institucija u cijeloj državi Cronj Gori.

Pozivamo Vas da uključite i naravno naredite istragu spomenutog slučaja, da počinitelji budu kažnjeni, dok njihovi roditelji budu upozoreni, prijavljeni i stavljeni pod prismotru, sve s namjerom da se nikada i nad bilo kime izvrši genocid, ali i ispoštuje Rezolucija o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, Bosni i Hercegovi, koja je izglasana u Skupštini Crne Gore. Tako vam Bog pomogao!

(Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.