24.2.2024. 21:57
0
Cijela Europa u velikom strahu od širenja "zombi-droge": Fentanil se približio i BiH
FOTO: Ilustracija
Fentanil, zombi-droga, približio se Hrvatskoj, a sami tim i Bosni i Hercegovini.

U Sloveniji su, naime, zabilježeni slučajevi predoziranja s fatalnim ishodom, a razlog za brigu jest i taj što je riječ o izrazito jakom opijatu koji se lako stavlja na crno tržište, čega su svjesni u policijskim agencijama sa Balkana, koje tijesno surađuje s američkom DEA-om.

Psihijatar Ivan Ćelić iz Klinike za psihijatriju Vrapče u Hrvatskoj rekao je u septembru da je fentanil vjerojatni razlog smrti dvije osobe čija su tijela pronađena u zagrebačkom Vrapču, ali to kasnije nije bilo službeno potvrđeno.

Cijela Europa u velikom je strahu od širenja fentanila i njegovih derivata na crnom tržištu. Riječ je o javnosti poznatom opijatu pod nazivom zombi-droga koji je preplavio SAD i od čijeg razornog djelovanja u toj zemlji umire otprilike 100.000 ovisnika godišnje.

Na put do ulica fentanil je krenuo iz zdravstvenih ustanova, gdje ga se legalno koristi prilikom ublažavanja bolova kod pacijenata s odmaklim stadijima malignih bolesti. Po svom je djelovanju sličan morfiju, ali je otprilike sto puta jači. Stoga za njim na ulici najčešće posežu heroinski ovisnici.

Posebno zabrinjavajuće jest to što i jedna konzumacija od osobe može učiniti ozbiljnog ovisnika, a sasvim mala količina može dovesti do prestanka rada srca. Dovoljno je da određeni broj osoba internetom naruči fentanil koji će zbog nestručnog rukovanja, posebno kod djece i maloljetnika, udisanjem prašine iz otvorene poštanske kuverte dovesti do trovanja i smrti uslijed zastoja rada pluća, upozoravaju stručnjaci.

Dileri su u njemu prepoznali prednost nad ostalim takozvanim teškim drogama u tome što ga se može proizvesti u improviziranim laboratorijima, odnosno nije ga potrebno uvoziti kao heroin iz Afganistana.

Osim toga, ima snažnije djelovanje od heroina, jeftiniji je i lakše ga se krijumčari. Nerijetko ga dileri šalju svojim mušterijama poštom, odnosno u pismima. Sve navedeno zadaje ogromne glavobolje policiji koja se u SAD-u, ali i šire bavi suzbijanjem trgovine opijatima, prenosi Hina.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.