4.5.2024. 11:22
0
Premijer Srbije Miloš Vučević: "Neće uroditi plodom ideje Sarajeva i Prištine, niko nam neće nametnuti..."
FOTO: Ministarstvo odbrane i vojske Srbije
Novoimenovani premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je da 'neće uroditi plodom ideje Sarajeva i Prištine da se Beogradu ispostavi račun za ratnu odštetu ako rezolucija o Srebrenici bude usvojena u UN-u'.

"Žao mi je što se političke kaste i u Sarajevu i u Prištini konstantno vraćaju na teme koje nas dijele, a ne žele da razgovaraju o onome što može da nas poveže. Mi ćemo i dalje braniti naše nacionalno dostojanstvo i čuvati mir", rekao je Vučević za "Večernje novosti".

On je napomenuo da je BiH država tri konstitutivna naroda, među kojima je i srpski, da njen integritet Srbija poštuje i nikada nije dovodila u pitanje, niti će to činiti, te da će Sarajevo uvijek imati sagovornika u Beogradu, ako želi da radi na jačanju dejtonske BiH, gdje će se poštovati slovo, a ne proizvoljni duh Dejtona.

"Niko nam ne može zabraniti da volimo Republiku Srpsku. Niko nam neće nametnuti krivicu ni stigmu genocidnog naroda. Nikada više Drina neće biti rijeka na kojoj je uspostavljen embargo Srba protiv Srba", rekao je premijer Srbije.

On je ponovio da će Srbija Republiku Srpsku pomagati, štititi i voljeti kao niko drugi i kao nikoga drugoga, svidjelo se to nekome u međunarodnoj zajednici ili ne.

Vučević je rekao da je Srbija riješena da čuva mir, da je njena vojska danas moćna, najsnažnija u regionu i dovoljno jaka da odvrati svakog potencijalnog agresora i svaki pokušaj premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija da izazove neki novi Martovski pogrom ili "Oluju".

On je dodao da Srbija razvija sopstvenu namjensku industriju i da će kupovati oružje i oruđe gdje god to može i kada god joj je to potrebno kako bi unaprijedila svoje odbrambene kapacitete, kao i da vodi suverenu i nezavisnu politiku, jača čelično prijateljstvo sa Kinom i da ne uvodi i neće uvesti sankcije Rusiji.

Srbija
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.