18.5.2024. 9:26
0
Plenković: Nikome nije pošlo za rukom šta je meni
Nakon što je Hrvatski sabor u sinoć podržao 16. Vladu RH, treću koju vodi čelnik HDZ-a Andrej Plenković, novi-stari premijer je u izjavi novinarima poručio da će prva sjednica nove Vlade biti već u ponedjeljak, te najavio nastavak predanog rada u interesu hrvatskog naroda.

"Hvala većini u Hrvatskom saboru koja nam je ukazala povjerenje da postanemo po treći put Vlada Republike Hrvatske, a mi ćemo, kao što smo to činili i prethodnih osam godina, predano raditi u interesu hrvatskog naroda, svih naših sugrađana, privrede, povezanosti domovinske i iseljene Hrvatske i realizovati program na temelju kojeg smo dobili i povjerenje hrvatskih birača", izjavio je Plenković, uz zahvalu svim partnerima koji su podržali Vladu.

Rekao je da mu je velika čast i zadovoljstvo što je dobio i treći mandat, napomenuvši da to do sada nijednom hrvatskom premijeru nije pošlo za rukom.

Naglasio je da su uložili puno rada, energije i truda u vremenima velike krize i nastavili sa čuvanjem socijalne pravde, istovremeno ostvarujući zacrtane strateške ciljeve, ekonomske, socijalne i međunarodne. Ocijenio je da je najvažnije to što su do sada pokazali koliko je snažna, nezaobilazna, jedinstvena uloga države u krizama te da niko drugi to ne bi mogao napraviti.

"Pokazali smo kako smo s mehanizmima koji su nam raspoloživi, uz političku volju, širi evropski okvir, jaču fiskalnu poziciju i privredni rast, uspjeli osigurati da smo u poziciji da je predviđeni privredni rast od tri posto, kada je riječ o procjenama EK", istaknuo je.

Plenković je najavio da će se prva sjednica nove Vlade održati u ponedjeljak. Također, istakao je da će pokušati napraviti iskorak u trećem mandatu i uspostaviti pristojan dijalog s čelnicima opozicije.

"Mislim da je to dobro, kad već imamo toliko struktruisan dijalog unutar parlamentarne većine, s našim socijalnim partnerima, poslodavcima i sindikatima, sa županijama, gradovima, općinama i praktički svim akterima u društvu. Malo je čudno da jedino s kime nemamo je opozicija u Saboru, a mislim da i to možemo učiniti", smatra Plenković.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.