22.6.2024. 10:20
0
Međunarodna istraga će utvrditi šta je uzrok elektroenergetskog kolapsa
Crnogorski zvaničnici tvrde da je uzrok regionalne havarije u elektroenergetskom sistemu posljedica velikog opterećenja i porasta dnevne potrošenje i visokih temperatura, a da će međunarodna istraga zvaničnog Evropskog udruženja operatora prenosnog sistema utvrditi odakle su problemi krenuli, prenose Vijesti.me.

Cijela Crna Gora, izuzev dijela sjevernog regiona, veliki dio Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Albanije jučer su oko podne ostali bez napajanja električnom energije.

Postojale su tvrdnje da je problem nastao u Crnoj Gori, ali i između Albanije i Grčke.

Inače, kolaps je nastao jučer u 12:25 sati, a trajao je nekoliko sati. Prvo se struja počela vraćati u Tuzlu i kompletnu tuzlansku regiju, Banju Luku, Kakanj, a tek nešto kasnije postepeno i u Sarajevo.

- Utvrđuju se okolnosti ispada dijela Elektroenergetskog sistema (EES) BIH, koji se dogodio danas u 12:25h, a prema prvim informacijama, došao je zbog problema u prenosnoj mreži u regionu i preopterećenja ključnih 400kV interkonektivnih vodova - saopćeno je jučer iz Nezavisnog operatora sistema BiH.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.