23.7.2024. 17:23
1
Šahman: Ulazak BS u Vladu Crne Gore je štetan za Bošnjake, žalosti me što je Izetbegović podržao koaliciju s negatorima genocida
FOTO: facebook
Duboko sam nesaglasan sa odlukom koja nanosi štetu bošnjačko-muslimanskom narodu u Crnoj Gori, a čiji je glavni protagonista lice E.I. koji je već duži vremenski period privatizovao Bošnjačku stranku, donijevši juče odluku na svojoj Skupštini akcionara da bude dio rekonstruisane Vlade Crne Gore, saopćio je član Bošnjačkog vijeća Sead Šahman.

"U najglomaznijoj Vladi ikada koja broji preko 30 članova, BS dobija političke mrvice sa stola u vidu izmišljenih, novoformiranih i iscjekanih resora, gazeći principe i politički moral, drastično mijenjajući bošnjačku političku orbitu u Crnoj Gori. Naravno, treba podsjetiti da se po izričito porodičnom zahtjevu samozvani “lider jednog naroda” danas inauguriše za šefa resora vanjskih poslova kako bi se nedavno zaposlena kćerka dojučerašnjeg opozicionara i privatnog lica E.I. a koja je primljena po članu 72. Zakona o vanjskim poslovima (što podrzaumijeva da se u MVP mogu primiti ljudi van sistema diplomatije) ostavarila i u nekoj od brojnih diplomatsko-konzularnih misija diljem svijeta", naveo je Šahman.

Žalosti ga, kaže, činjenica da se predsjednik Stranke demokratske akcije BiH Bakir Izetbegović jutros direktno umiješao u unutrašnje stvari crnogorske političke realnosti, dajući podršku odluci privatnog lica E.I. da BS uvede u vlast zajedno sa negatorima genocida u Srebrenici.

"Podsjećam Izetbegovića da Crna Gora nije država konstitutivnih naroda kako je to naveo u svojoj izjavi, već je po svom Ustavu građanska. Također je naveo da se “u Bosni i Hercegovini često sklapaju koalicije sa strankama sa kojima SDA ima suprotstavljena gledanja na mnoga bitna politička pitanja” zbunjujući pri tome Bošnjake u Crnoj Gori, ali i one koji nisu informisani da je to u BiH „condicio sine qua non“ - “uslov svih uslova” kako bi se uopšte moglo napraviti Vijeće ministara zbog ustavnog uređenja BiH (3 člana iz reda bošnjačkog naroda, 3 člana iz reda srpskog naroda, 3 člana iz reda hrvatskog naroda, te jedan član iz reda ostalih).

Ne znam da li je Izetbegović informisan da njegove sunarodnike privatno lice E. I. radi ličnih i porodičnih interesa prve bošnjačke familije u Crnoj Gori (ne u regionu, da mu ne bi pravio konkurenciju) uvodi u izvršnu vlast u kojoj će da sjedi zajedno sa kolegom potpredsjednikom Vlade Budimirom Aleksićem, sljedbenikom Ravnogorskog pokreta koji je nedavno tražio da se u Beranama podigne spomenik Pavlu Đurišiću.

Sada konačno i finalno „Srebrenica nije kamen spoticanja“ za ulazak u Vladu. Bošnjačkom narodu u Crnoj Gori je potrebna politička alternativa", napisao je Šahman.

(Aldin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.