2.9.2024. 21:23
1
Hrvatska odbila školovati crnogorske vojnike
FOTO: morh
Podgorička Pobjeda prenosi da joj je hrvatsko ministarstvo odbrane potvrdilo da je odbilo molbu da dvojicu kadeta Vojske Crne Gore primi na školovanje na Hrvatskom vojnom univerzitetu.

Crnogorski radio Antena M objavio je ranije neslužbenu informaciju da, uz odbijanje prijema dvojice kadeta, također nije prihvaćen zahtjev crnogorskog minstarstva odbrane za upis jednog kandidata iz crnogorske vojske u Hrvatsku ratnu školu.

- Ministarstvo odbrane donijelo je takvu odluku, a o budućoj saradnji na tom području izvijestit ćemo kad za to dođe vrijeme - poručilo je Pobjedi hrvatsko Ministarstvo odbrane.

Prema pisanju Antene M Crna Gora je preko svog vojnog delegata zatražila od hrvatskog ministarstva prijem trojice pripadnika crnogorske vojske u vojne škole, ali je dobila negativan odgovor.

Mediji to tumače kao još jedan potez koji je Hrvatska povukla kao odgovor na nedavno usvajanje Rezolucije o Jasenovcu u crnogorskom parlamentu.

Zagreb je predsjednika crnogorskog parlamenta Andriju Mandića, potpredsjednika vlade Aleksu Bečića i zastupnika Milana Kneževića proglasio personama non grata.

U Crnoj Gori se spekulira i da je Hrvatska u EU-a blokirala sredstva za Crnu Goru namijenjena modernizaciji vojske kroz Evropski mirovni program.

Crnogorski parlament krajem jula usvojio je rezoluciju kojom se osuđuje genocid u logorima Jasenovac, Mathauzen i Dahau.

Usvajanje te rezolucije, koju je predložio lider prosrpske i proruske desnice Andrija Mandić, njegov je odgovor na podršku crnogorske vlade rezoluciji o Srebrenici koja je nešto ranije usvojena u Ujedinjenim narodima.

Hrvatska je oštro reagirala šaljući protestnu notu Podgorici, te je upozorila da takve odluke mogu ugroziti njen evropski put.

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.