21.9.2024. 11:15
0
Vučić: Nisam fan Tita, ali njegova grobnica neće biti izmještena iz Srbije
FOTO: n1
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za Politico da grobnica nekadašnjeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita neće biti izmještena iz Muzeja Jugoslavije i da će Tito ostati dio srpske i jugoslovenske historije.
- To se neće dogoditi. Nikada nisam bio veliki fan komunista i komunističkog režima, ali Josip Broz je dio naše historije, on je ovdje živio i ovdje je sahranjen, i on će ostati dio srpske i jugoslovenske historije - rekao je Vučić u intervjuu za briselski portal.

Politico Tita opisuje kao "titana jugoslovenske historije" i navodi da je vladao zemljom decenijama dok je Jugoslavija bila komunistička država, prenosi kurir.rs.

Portal dodaje da ulice u Sarajevu, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori i Sloveniji i dalje nose Titovo ime, pa čak i ulice u zemljama poput Alžira, Brazila i Egipta ili zemljama EU kao što su Francuska i Italija.

Moćnost premještanja Titove grobnice iz Beograda nedavno je najavio gradonačelnik glavnog grada Srbije, Aleksandar Šapić, koji je ujedno poručio i da bi se u tom gradu trebao podići spomenik četničkom vođi u Drugom svjetskom ratu Draži Mihailoviću.
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.