15.8.2016. 22:05
0
CAIR planira ponuditi 10.000 dolara za informacije o ubistvu imama u New Yorku
Vijeće za američko-muslimanske odnose (CAIR) planira raspisati nagradu od 10.000 dolara za infromacije koje će dovesti do ubice koji je u subotu 13. augusta ubio imama i jednog vjernika ispred džamije u New Yorku, prenosi Anadolu Agency (AA).

Mualam Alauddin Akonjee (55) i njegovog prijatelj Tahara Uddin (64) upucani su u glavu iz vatrenog oružja ispred džamije Al-Furqan Jame Masjid u naselju Queens nakon popodnevne molitve. 

Naim Akonjee (21), sin ubijenog imama, izjavio je kako je njegova porodica uvijek promovisala mir i suživot te da zahtijeva odgovor na pitanje ko mu je ubio oca. On je potvrdio da CAIR planira raspisati nagradu za informacije koje će pomoći da se ubica pronađe. 

Policija New Yorka saopćila je kako još uvijek nije poznat motiv napada, ali da zločin iz mržnje nije isključen. Zasad je uhapšena jedna osoba, 35-godišnjak koji se sumnjiči za umiješanost u napad.

Kandidatkinja Demokratske partije za predstojeće predsjedničke izbore Hillary Clinton je posredstvom društvene mreže Twitter oštro je osudila subotnje ubistvo imama i njegovog prijatelja, te poručila da "tako prljavim djelima nema mjesta u SAD-u". Sličnu poruku i osude uputili su i guverner New Yorka Andrew Cuomo i gradonačelnik "Velike Jabuke" Bill de Blasio.

S druge strane, predstavnici muslimanske zajednice u SAD-u ogorčeni su i tvrde da je riječ o zločinu počinjenom zbog mržnje prema muslimanima.

Upozoravaju da bi retorika mržnje prema muslimanima republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa mogla dovesti do eskalacije takvih zločina.

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.