6.11.2016. 20:24
0
Povratnici u oslobođeni mosulski distrikt zaprepašteni prizorima koje je ISIS ostavio iza sebe
Grupa civila koji su se danas vratili u nedavno oslobođeni distrikt Hamdaniyah zatekla je stravične prizore razorenog grada u kojem su porušene sve zgrade, uključujući crkve, škole i bolnice
Nakon dvije i pol godine prognanstva, stanovnici oslobođenog mosulskog distrikta Hamdaniyaha danas su šokirani i zaprepašteni prizorima grada kojeg su teroristi ISIS-a u potpunosti devastirali prilikom povlačenja pred prodorom iračkih i kurdskih snaga koje provode operaciju oslobađanja Mosula, javlja Anadolu Agency (AA).

Teroristi ISIS-a su početkom juna 2014. godine zauzeli drugi najveći irački grad Mosul, a većina stanovnika je tom prilikom izbjegla ka Erbilu, među kojem su bili i kršćani koji su naseljavali distrikt Hamdaniyah.

Grupa civila koji su se danas vratili u nedavno oslobođeni distrikt Hamdaniyah zatekla je stravične prizore razorenog grada u kojem su porušene sve zgrade, uključujući crkve, škole i bolnice.

Iračke snage civilima nisu dozvolile da ulaze u ruševne objekte jer su teroristi prilikom povlačenja iz grada postavili veliki broj mina i eksplozivnih naprava na čijem uklanjanju rade specijalizirani timovi deminera.

Povratnici su ipak ušli u devastiranu crkvu Tahire i molitvom za mir zapalili svijeće.

“Obradovali smo se kad smo saznali da su iračke snage oslobodili naš distrikt. Nadali smo se da je to kraj našeg izbjeglištva, ali čini se da nije tako“, kazali su povratnici novinaru AA.

Mikail Ahmed pak tvrdi da mu je dosta prognanstva i da je spreman sa porodicom da se vrati u svoju srušenu kuću, samo da mu se obezbijedi voda i struja. 

(Anadolu Agency)
ISILMosul
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.