10.11.2016. 9:47
0
Turska obilježava 78. godišnjicu smrti Kemala Ataturka, Erdogan odao počast osnivaču savremene Turske
Širom Turske danas se prigodnim programima i manifestacijama obilježava 78. godišnjica smrti Mustafe Kemala Ataturka, osnivača savremene Republike Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Centralna manifestacija upriličena je na platou Ataturkovog mauzoleja Anitkabira u Ankari, gdje su prisustvovali turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, premijer Binali Yildirim, načelnik Generalštaba turske vojske Hulusi Akar, predsjednik opozicione Republikanske narodne partije (CHP) Kemal Kilicdaroglu, čelnik Partije nacionalnog pokreta (MHP) Devlet Bahceli, kao i zvaničnici zakonodavne, izvršne i pravosudne vlasti.

U prisustvu nekoliko hiljada građana odata je počast prvom predsjedniku Republike Turske Ataturku.

Slična manifestacija odavanja počasti upriličena je i u dvorcu Dolmabahce u kojem je Ataturk i preminuo na današnji dan.

Jutros u 9:05 sati, u vrijeme kada je Ataturk umro, dnevne aktivnosti širom Turske zaustavljene su na dvije minute. U tom času oglasile su se sirene, a ljudi se minutom šutnje i na druge prigodne načine sjetili osnivača Republike Turske.

Posebno su nesvakidašnji prizori zaustavljenog saobraćaja na cestama, gdje su vozači izašli iz svojih vozila i odali počast Ataturku.

Veliki broj zvničnika i građana okupio se i na istanbulskom trgu Taksim na kojem su položeni vijenci i odana počast Ataturku koji je simbol turskog herojstva u oslobodličakom ratu.

Godišnjica smrti Ataturka prigodnim programima i prijemima obilježava se širom Turske, ali i u diplomatskim predstavništvima te zemlje širom svijeta.

Čelnici turskih institucije uputili su i prigodne poruke povodom godišnjice smrti Kemala Ataturka, a predsjednik Turske Erdogan je tom prilikom istakao kako Ataturk i njegova borba za Republiku predstavlja veliku vrijednost turskog naroda koji je hrabrim otporom tokom izdajničkog pokušaja vojnog udara 15. jula cijelom svijetu stavio na znanje da je spreman i sposoban da očuva vrijednosti nezavisnosti, jedinstva i prosperiteta Republike.

Ataturk je rođen 1881. godine u grčkom Solunu, tadanašnjem Osmanskom carstvu. Najveću vojnu slavu stekao je predvodeći turske borce u bici na Canakkaleu. Nakon raspada Osmanskog carstva po završetku Prvog svjetskog rata, Ataturk je predvodio tursku vojsku u oslobodilačkom ratu.

Kao osnivač i predsjednik Republike Turske, zemlju je transformirao u modernu, sekularnu i prozapadnu državu. Umro je na današnji dan 1938. godine u 57. godini.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.