28.11.2016. 12:54
0
Ispovijest pilota pokajnika: Poruke FETO-a bile šifrovane u kompjuterskim igricama
Pilot pokajnik, član terorističke organizacije Fetullahci paralelna državna struktura (FETO/PDY), ispričao je u izjavi datoj u tužilaštvu u Konyi u Turskoj kako su poruke vođe FETO-a Fetullaha Gulena nakon montiranih sudskih procesa 2013. godine, bile šifrovane i na CD-ovima na kojima su naizgled bile kompjuterske igrice.

Nakon procesa od 17 do 25. decembra 2013. godine kada su za niz krivičnih djela optuženi visoki turski dužnosnici, među kojima i četiri ministra u vladi te članovi njihovih porodica, a sve u režiji tužioca članova FETO-a u cilju diskreditacije tadašnje vladajuće strukture, i nakon što je počelo dešifrovanje "paralelne strukture" unutar turskih državnih institucija, Gulenove poruke su kako je priznao pilot pokajnik uhapšen nakon pokušaja puča 15. jula, bile šifrovane na CD-ovima s kompjuterskim igricama.

Kako je rekao, njegov direktni nadređeni, "abi" ili starješina unutar FETO-a tražio mu je da za organizaciju odvaja 15 posto mjesečne plate. Ispričao je i kako je rekao da je takvo što odbio zbog teške financijske situacije u kojoj se nalazila njegova porodica, pa mu je rečeno kako može odmah dati dio novca a dio će mu biti upisan kao dug.

Kazao je i kako je novac od raznih bankovnih naknada u vidu štednje ili promocije oduziman od strane FETO-a uz izgovor da je po vjerskim propisima zabranjen, odnosno "haram". Međutim, kada je pitao razlog oduzimanja tog novca budući da je već "haram", rečeno mu je kako će organizacija "tim sredstvima dati izgraditi toalete."

Napomenuo je kako je "skrivanje FETO-a postalo još intenzivnije nakon procesa 17. decembra."

"Starješine odgovorne za nas su nakon tog procesa bile još opreznije u skrivanju. Umjesto knjiga na sastanke su donosili CD-ove. Svaki CD bi bio šifrovan. Računari koje su donosili na sastanke bili bez hard diska, a koristili su operativni sistem Pardus. Kada biste stavili CD u računar na monitoru bi se pojavila igrica. Trebali biste početi s igrom i 'izgubiti život'. Kada bi se to dogodilo tek onda bi se pojavio prozor u koji bi trebalo unijeti šifre. Tada bi unosili šifre i pokazivali nam materijal. CD-ovi su sadržavali knjige, videosnimke ili druge materijale s porukama Gulena", rekao je pilot pokajnik. 

Ispričao je i kako je unutar FETO-a vršen pritisak na članove da stupaju u brak jedni s drugima, odnosno da konkretno u njegovom slučaju, da se vjenča sa ženom s kojom mu brak odobri FETO.

Prisjetio se nekih od rečenica koje su mu starješine unutar FETO-a govorile u vezi s najavom sklapanja braka:

"Možeš se oženiti s osobom s kojom mi to budemo odobrili, zašto takvo što radiš bez da nas obavijestiš? Sigurno ćeš doživjeti neku nesreću ako se budeš oženio mimo naše volje", prisjetio se pilot turskih oružanih snaga, inače član terorističke organizacije FETO i nastavio:

"Ako ne uradite kako vam kažu nije bilo šanse da postanete pilot, da napredujete. Čim sam najavio ženidbu odmah sam počeo nazadovati u karijeri. Poslije su mi rekli da će me upoznati sa nekom djevojkom pa ako budem saglasan možda stupimo u brak."

On je rekao i kako su mu u FETO-u ponavljali kako je najvažnije da postane pilot borbenog aviona tipa F-16.

Pripadnici terorističke organizacije FETO infiltrirani u turske oružane snage 15. jula ove godine pokušali su izvršiti vojni udar u Turskoj tom prilikom usmrtivši 238 osoba, od čega 171 civila. Vojni piloti članovi FETO-a bombardovali su u noći 15. jula ciljeve u vlastitoj zemlji, a na njihovoj meti našla se i zgrada turskog parlamenta.

Turska je od Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zatražila izručenje Gulena, vođe terorističke organizacije FETO, koji boravi u SAD-u.

(Anadolu Agency)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.