20.8.2017. 19:18
0
Španija oslobodila pisca Dogana Akhanlija čije izručenje traži Turska
Španske vlasti oslobodile su Dogana Akhanlija, njemačkog pisca turskog porijekla, koji je uhapšen na zahtjev Turske, prenosi agencija Patria.

Za njegovo oslobađanje postavljeni su uslovi, a jedan od njih je da pisac ostane u Madridu, rekao je za agenciju dpa njegov advokat Ilias Uyar.

Akhanli je bio na odmoru u Granadi u Španiji gdje je u subotu uhapšen. Njemačka je pozvala Španiju da ga ne izručuje Turskoj. Dogan Akhanli, koji je među ostalima napisao trilogiju o genocidu nad Armenima, sudski je progonjen u Turskoj.

Pisac predstavljen kao kritičar turskog režima ranije je bio osumnjičen za upletenost u oružanu pljačku 1989. i uhapšen je 2010. po dolasku u Istanbul. Pušten je i proglašen nedužnim. Zastupnici njemačkih Zelenih su tvrdili da se radi o političkom progonu.

U zatvorima u Turskoj nalazi se 10 njemačkih državljana, od kojih neki imaju dvostuko državljanstvo, pokazuju podaci njemačkih vlasti. Među njima je Deniz Yucelm, njemačko-turski novinar, dopisnik njemačkog lista Die Welt koji je u zatvoru od februara. Odnosi Turske i Njemačke su se posebno pogoršali nakon neuspjelog državnog udara 15. jula 2016. pripisanog kleriku Fethulahu Gulenu, koji odbacuje sve optužbe.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.