24.4.2018. 9:57
0
Trump i Macron posadili hrast ispred Bijele kuće, večera sa suprugama
Američki predsjednik Donald Trump i francuski predsjednik Emmanuel Macron su, kako prenosi AP, prije nego počnu razmatrati goruće teme prvo odlučili opustiti se na specijalnoj večeri sa suprugama u kući Georgea Washingtona.
Dva predsjednika i dvije prve dame su helikopterom otišli na planinu Vernon nedaleko od glavnog grada i uz velike mjere sigurnosti večerali uoči današnjih zvaničnih razgovora o nuklearnom sporazumu sa Iranom, trgovinskim sporom, situacijom u Siriji i odnosima dvije države.

Macron je jučer stigao uz najviše državne počasti u trodnevnu posjetu koja potvrđuje snažne veze,  a Macron koji je često u kontaktu sa američkim predsjednikom je na globalnom planu postao neka vrsta specijalnog tumača Trumpove često neshvatljive vanjske politike.

-  Ovo je velika čast i vrlo važna državnička posjeta u trenutnim okolnostima – rekao je Macron pri slijetanju u američku vojnu bazu kod Washingtona.

Macron i Trump se i pored dobrih odnosa ne slažu po mnogim pitanjima i francuski predsjednik je u prvom redu u misiji spašavanja nuklearnog sporazuma sa Iranom, koji Trump želi promijeniti, a Iran se protivi tome.

Trump i Macron su posadili i drvo u dvorištu Bijele kuće prije odlaska na večeru. Hrast je poklon Macrona Trumpu. Trump je nakon večere rekao da je „bila fantastična“, dok su saradnici  Macrona saopćili da su razgovarali o ekonomiji i predstojećim izborima u SAD.

Danas se nastavlja posjeta francuskog predsjednika Macrona sastankom  s Trumpom u Bijeloj kući.

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.