23.5.2018. 10:34
0
Britanci masovno uzimaju njemačko državljanstvo zbog Brexita
Zbog mogućnosti britanskog napuštanja Evropske unije u narednoj godini, broj vlasnika britanskog pasoša koji su postali njemački državljani porastao je za 162 posto u prošloj godini, saopćio je u srijedu njemački Savezni ured za statistiku.

Skoro 7.500 Nijemaca dobilo je njemačko državljanstvo u prošloj godini. To je uslijedilo nakon rasta broja takvih slučajeva od 361 posto u 2016. godini, čime je njihov ukupan broj u te dvije godine porastao na oko 10.400 ljudi. To je više nego dvostruko od broja Britanaca koji su postali njemački državljani u  prethodnih 15 godina od 2.000.

- Veza s Brexitom je očigledna - saopćio je Ured, dodajući da su Britanci druga najveća grupa kojoj je odobreno njemačko državljanstvo nakon skoro  15.000 Turaka.

Bez sporazuma o Brexitu na pomolu, uprkos datuma od marta 2019. određenog za napuštanje bloka, brojni Britanci zabrinuti su da će izgubiti pravo da žive i rade u najvećoj evropskoj ekonomiji, koja prolazi kroz neubičajeno dugi period rasta i rekordno niske stope nezaposlenosti.

Britanci su obično trebali živjeti u Njemačkoj osam godina kako bi zatražili državljanstvo. Za obradu molbi treba više od šest mjeseci a Britanci mogu imati dvojno državljanstvo dok Britranija još bude članica EU.

Ukupni broj ljudi koji su postali njemački državljani porastao je za 1,7 posto na 112.000 u prošloj godini, na najviši nivo od 2013., prenosi Reuters.

(FENA / Lejla Trle)

Brexit
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.