4.12.2018. 11:06
0
London - U Veleposlanstvu BiH održan prijem povodom Dana Oružanih snaga BiH
U Veleposlanstvu Bosne i Hercegovine u Londonu 3. prosinca je održan svečani prijem povodom Dana oružanih snaga Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.
Ovom događaju, kojim je u Londonu prvi put proslavljena trinaesta godišnjica formiranja Oružanih snaga BiH, domaćini su bili veleposlanica Bosne i Hercegovine u Ujedinjenom Kraljevstvu Valentina Marinčić i brigadir Nedžad Sadiković, vojni ataše Bosne i Hercegovine u toj zemlji.

Prisustvovali su veleposlanici, visoki povjerenici, najviši vojni predstavnici zemalja akreditiranih u Ujedinjenom Kraljevstvu, predstavnici institucija zemlje domaćina,  Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva obrane, britanski uglednici – prijatelji Bosne i Hercegovine i predstavnici bosanskohercegovačke dijaspore.

U pozdravnoj riječi, veleposlanica Marinčić je istakla da je reforma obrane bila jedan od teških, ali ključnih koraka u izgradnji BiH kao funkcionalne demokratske države te čvrsti dokaz spremnosti i odlučnosti da se prevaziđe nesretna prošlost i okrene izgradnji bolje i zajedničke budućnosti.

Reforma obrane, posebno je naglasila veleposlanica Marinčić, nesumnjivo je jedan od najvećih uspjeha u okviru reformskih procesa u Bosni i Hercegovini. 

Veleposlanica je dodala i kako Bosna i Hercegovina na tom iznimnom putu nije bila sama te da su potporu, tehničku pomoć, obuku i opremu pružile mnoge prijateljske zemlje i partneri, uključujući i Ujedinjeno Kraljevstvo. Izrazila je zahvalnost za to.

Brigadir Sadiković je istakao kako, usprkos izazovima, reforma obrane i Oružane snage BiH pružaju primjer uspješnosti te imaju dalekosežne pozitivne efekte na euroatlantski put zemlje. Bosna i Hercegovina je ostvarila pozitivne korake na putu aktiviranja Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP) i taj će se trend nastaviti.

Sadiković je kao posebno značajan istakao doprinos koji Bosna i Hercegovina daje međunarodnom miru i sigurnosti, prvenstveno kroz učešće u mirovnim i operacijama podrške miru koje predvode UN, EU i NATO. Zaključujući izlaganje, istakao je veoma dobru suradnju sa Ujedinjenim Kraljevstvom koja se ogleda u edukaciji i obuci časnika OSBiH, koja se realizira u četiri različita vojna centra za edukaciju i obuku.

Brigadir Sadiković je izrazio nadu da će suradnja biti dodatno unaprijeđena.  

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.