1.3.2019. 19:24
0
Pakistan oslobodio zarobljenog pilota
Pakistanske vlasti pustile su na slobodu Abhinandana Varthamana, pilota zarobljenog u srijedu, nakon što se njegov MiG-21 srušio u dio Kašmira koji je pod kontrolom Pakistana, javlja BBC.

Pakistanski premijer Imran Khan jutros je objavio kako će Indiji vratiti njenog pilota, u "znak mira".

Uprkos puštanju Vartamana, indijske vlasti još su na oprezu. Indijski vojni komandant Surinder Singh Bahal rekao je jučer na konferenciji kako Indija ostaje na "visokom stanju pripravnosti" i da je "u potpunosti spremna reagirati na bilo kakvu provokaciju Pakistana."

- Puštanje pilota pokazuje da smo spremni raditi na smirivanju situacije - rekao je pakistanski ministar vanjskih poslova Shah Mehmood Qureshi. 

Podsjetimo, napetost između dvije zemlje počela je rasti nakon bombaškog napada u indijskom dijelu Kašmira u kojem je 14. februara poginulo najmanje 40 pripadnika indijskih paravojnih snaga za koji je odgovornost preuzeo Jaish-e-Mohammed - JeM, baziran u Pakistanu.

Indija je nakon toga ovog utorka izvela zračni udar u Pakistanu uperen, kako tvrdi, protiv JeM-a, što je dodatno zategnulo odnose dviju nuklearnih sila zbog Kašmira, oko kojeg se već neko vrijeme spore, a Pakistan je u srijedu, kao odgovor na indijski zračni napad, srušio dva indijska aviona unutar zračnog prostora svoje zemlje, prenosi Avaz.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.