18.3.2021. 15:30
1
WHO poručio Evropi da nastavi koristiti AstraZenecu
U ovom trenutku ne znamo je li vakcina odgovorna za pojavu nekih neželjenih pojava ili za sve njih, ili se radi o slučajnostima - kazao je Kluge.
Koristi vakcina protiv Covida-19 AstraZenece premašuju moguće rizike i zemlje širom Evrope bi ga trebale nastaviti koristiti kako bi spasili živote, poručio je u četvrtak direktor ogranka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Evropu, prenio je Avaz.

Hans Kluge je kazao da evropska medicinska regulatorna tijela istražuju manji broj slučajeva stvaranja krvnih ugrušaka u nekim evropskim zemljama, zbog čega je više članica EU-a privremeno prekinulo upotrebu vakcina spomenutog proizvođača.

- U ovom trenutku ne znamo je li vakcina odgovorna za pojavu nekih neželjenih pojava ili za sve njih, ili se radi o slučajnostima - kazao je Kluge i dodao:

- No, u ovom trenutku znamo da koristi vakcina AstraZenece premašuju njegove rizike te bi se trebalo nastaviti koristiti kako bismo spasili živote – istaknuo je dužnosnik WHO-a.

Usprkos tim uvjeravanjima, do sada je 13 zemalja suspendiralo upotrebu ove vakcine. Kluge pak ističe da je dobivanje i zadržavanje povjerenja javnosti u vakcine od “ključne” važnosti.

- Moramo ponovo vratiti povjerenje, ako je izgubljeno potrebno ga je obnoviti, posebice što se tiče AstraZenece - kazao je i dodao da se „povjerenje vraća transparentnošću, empatijom i kompetentnošću.

AstraZeneca je u nedjelju objavila da analiza podataka o 17 miliona vakcinisanih ljudi u Velikoj Britaniji i EU njihovim vakcinama nije iznjedrila nikakav dokaz o povećanom riziku od krvnih ugrušaka.

Kluge je rekao i da sve veći broj slučajeva u nekim evropskim zemljama ukazuje na potrebu da se, unatoč vakcinisanju, i dalje provode javnozdravstvene mjere.

Evropska regija WHO-a koja obuhvaća 53 zemlje ima gotovo 42 miliona slučajeva koronavirusa od početka pandemije, a posljednje tri sedmice bilježi rast slučajeva.

Kluge je upozorio da dijelovi regije koji su ranije uspijevali kontrolirati virus sada bilježe vrlo visoke stope zaraze, a to se odnosi na središnju Evropu, Balkan i baltičke države.


(Mirza Kadić)
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.