29.10.2021. 18:04
0
Guterres: Postoji "ozbiljan rizik" da Glasgow neće dati rezultate
Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres u petak je upozorio da predstojeći klimatski samit u Glasgowu ne bi mogao pružiti podsticaj globalnim naporima u borbi protiv klimatskih promjena kome se mnogi ljudi nadaju.

Obraćajući se novinarima uoči samta G-20 u Rimu, Guterres je kazao da “postoji ozbiljan rizik da Glasgow neće dati rezultate”.  Rekao je da uprkos unaprijeđenim klimatskim ciljevima brojnih zemalja, “mi još uvijek srljamo ka klimatskoj katastrofi”.


Guterres je izjavio da se postavljaju “ozbiljna pitanja” prema nekima od tih obećanja i naaglasio je da ona zajednički neće biti dovoljna da održe rast globalne temperature ispod dva stepena Celziusa, ciljne cifre UN-a za borbu protiv klimatskih promjena.

Kazao je da čelnici G-20 u Rimu, čije su zemlje odgovorne za većinu emisije stakleničkih gasova, imaju priliku da “postave stvari na ravi kolosijek" uoči razgovora u Glasgowu, koji će početi nakon završetka rimskog samita, prenosi AP.


(FENA/Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.