30.7.2022. 14:38
0
Gazprom obustavio isporuku plina za još jednu zemlju: Rusi ne daju da se plaćanje vrši u eurima
Gazpromov potez dolazi dan nakon što je latvijska energetska firma Latvijas Gaze rekla da kupuje plin iz Rusije i plaća u eurima, a ne u rubljama koje se traže kada se trguje s Gazpromom.

Ruski proizvođač plina Gazprom saopćio je u subotu da je prestao opskrbljivati susjednu Latviju plinom, optužujući je za kršenje uslova za povlačenje plina.

Rusija je već prekinula opskrbu plinom Poljskoj, Bugarskoj, Finskoj, Nizozemskoj i Danskoj, koje su odbile platiti plin u skladu s nalogom predsjednika Vladimira Putina koji je zahtijevao otvaranje računa u rubljama u ruskoj banci kao dio novog rješenja za plaćanje.

Rusija je također zaustavila prodaju plina firmi Shell Energy Europe u Njemačkoj.

U saopćenju od subote Gazprom nije precizirao koje je uslove povlačenja plina Latvija navodno prekršila. Gazpromov potez dolazi dan nakon što je latvijska energetska tvrtka Latvijas Gaze rekla da kupuje plin iz Rusije i plaća u eurima, a ne u rubljama koje se traže kada se trguje s Gazpromom.

Glasnogovornik Latvijas Gaze rekao je, međutim, u petak da ta tvrtka kupuje plin od Rusije, ali ne od Gazproma. Latvijas Gaze nije htio imenovati svog dobavljača pozivajući se na poslovnu povjerljivost.

Putin je u martu rekao da će najveći svjetski proizvođač prirodnog plina zahtijevati od zemalja koje su označene kao "neprijateljske" zbog svog stajališta oko sukoba u Ukrajini da plaćaju plin u rubljama. Europska komisija, koja je upozorila da bi poštivanje Putinovog naloga moglo prekršiti sankcije Europske unije protiv Moskve, pozvala je tvrtke iz EU-a da nastave plaćati u valuti dogovorenoj u svojim ugovorima s Gazpromom, od kojih je velika većina u eurima ili dolarima, navodi agencija Hina. 


(Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.