17.5.2023. 17:54
0
Ruski naučnici koji su razvili hipersonične rakete suočeni sa 'ozbiljnim optužbama za izdaju'
Tri ruska akademika koji su radili na tehnologiji hipersoničnih raketa suočavaju se s "veoma ozbiljnim optužbama", objavio je Kremlj u srijedu, u sklopu istrage o izdaji koja je izazvala uzbunu u ruskoj naučnoj zajednici, prenosi AP.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je upoznat sa otvorenim pismom sibirskih naučnika koji su stali u odbranu svojih kolega, ali da je slučaj "sada u rukama sigurnosnih službi."

U pismu, objavljenom u ponedjeljak, kolege Anatolija Maslova, Aleksandra Šipljuka i Valerija Zveginceva stali su u odbranu njihove nevinosti i rekli da će tužilaštvo ovakvim potezima nanijeti ozbiljnu štetu ruskoj naučnoj zajednici.

- Svakog od njih poznajemo kao patriotu i pristojnu osobu koja nije sposobna da uradi ono za šta ih istražni organi sumnjiče - kazali su u otvorenom pismu.

Predsjednik Vladimir Putin pohvalio se da je Rusija globalni lider u razvoju hipersoničnih projektila, sposobnih da razviju brzinu do 10 maha (12.250 km/h) kako bi izbjegli neprijateljsku zračnu odbranu.

Ukrajina je u utorak saopćila da je uspjela uništiti šest takvih projektila u jednoj noći, iako je Rusija to prvobitno osporila.

Obavijesti o akademskim konferencijama koje se protežu unatrag više godina pokazuju da su uhapšeni naučnici bili česti učesnici tih skupova.

Tokom 2012. godine, Maslov i ippljuk su predstavili rezultate eksperimenta o dizajnu hipersoničnih projektila na seminaru u Toursu, u Francuskoj.

Sva trojica su 2016. godine bili među autorima poglavlja knjige pod naslovom "Hipersonični kratkotrajni objekti za aerodinamička istraživanja u ITAM-u, u Rusiji".

U otvorenom pismu njihovih kolega iz ITAM-a - Instituta za teorijsku i primijenjenu mehaniku Kristijanovič u Novosibirsku - navodi se da su radovi koje su naučnici predstavili na međunarodnim forumima više puta provjeravani kako bi se osiguralo da ne uključuju povjerljive informacije.

Analiza ovih slučajeva je pokazala da "bilo koji članak ili izvještaj može dovesti do optužbi za veleizdaju", navodi se u otvorenom pismu.

- U ovoj situaciji ne bojimo se samo za sudbinu naših kolega. Jednostavno ne razumijemo kako da nastavimo raditi svoj posao - upozorili su ruski naučnici.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.