29.6.2023. 13:35
1
Njemački mediji prate naredni korak: Da li je Schmidt spreman smijeniti Dodika?
FOTO: N1
Usvajanje zakona po kojem se suspenduje sprovođenje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovina na prostoru entiteta Republike Srpske odjeknulo je i u njemačkim medijima koji pomno prate poteze visokog predstavnika Christiana Schmidta, postavljajući pitanje da li je spreman iskoristiti svoja ovlaštenja i smijeniti predsejdnika tog entiteta Milorada Dodika.

Berliner Kurier navodi da je Bosna i Hercegovina “vječno uzavrelo bure baruta” i da su “Srbi opet upalili fitilj!”.

Objašnjava se odluka NSRS, te da ovakav potez dolazi u vrijeme “sve veće nestabilnosti na Balkanu”.

Dalje se navodi kako se u susjednoj Srbiji mjesecima održavaju protesti protiv “autokratskog” predsjednika Aleksandra Vučića.

“Osim toga, šef Republike Srpske (RS) održava dobre veze sa Moskvom. Političari EU stoga već neko vrijeme strahuju od eskalacije”, piše Berliner Kurier.

Navodi se kako je član predsjedništva Denis Bećirović zatražio od visokog predstavnika Christiana Schmidta da smijeni Dodika.

Međutim, Ured visokog predstavnika je do sada samo osudio odluku RS-a, a ovaj njemački list piše da ostaje nejasno da li je Schmidt spreman preduzeti taj korak.

“Dodik ionako ne priznaje visokog predstavnika i naziva ga “turistom u Sarajevu”. Schmidtu je stoga potrebna podrška EU i SAD, inače bi vrlo brzo mogao izgledati nemoćan”, navodi Berliner Kurier.

Ove teme se dotakao i list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), koji je u jučerašnjem članku naveo da je Schmidt sada u dilemi jer od njega očekuje “jasna reakcija na antiustavne poteze RS-a, a na papiru zapravo ima ovlasti da smijeni Dodika”.

FAZ upozorava da, ako bi Schmidt poduzeo takav korak bez “ogromne podrške SAD , EU i njenih najvažnijih članica”, to bi moglo pokazati “Schmidtovu stvarnu nemoć”.

“To je jer visoki predstavnik nema nikakvu izvršnu moć da natjera bilo kakvu smjenu Dodika. Dodik je više puta rekao da bi ignorisao uredbu o njegovoj smjeni”, navodi FAZ.

Berliner Kurier piše da “preokreti u multinacionalnoj državi dolaze u pogrešno vrijeme”, te da posmatrači upozoravaju da vlast u RS mogla “iskoristiti ruski rat u Ukrajini za eskalaciju sukoba u BiH i otcjepljenje od bosanske države u cjelini”.

Dalje se ističe da se Dodik nedavno sastao s Vladimirom Putinom u Moskvi.

“Zvanično, prema Kremlju, radilo se o ekonomskim vezama Rusije i Republike Srpske. Međutim, Dodik je branio napad Rusije na Ukrajinu kao potrebu. Eskalacija u Bosni mogla bi Putinu biti od velike koristi, jer bi se Evropa i SAD tada morale koncentrirati na još jedno područje sukoba”, navodi ovaj list.

Njemački portal Merkur također objašnjava odluku NSRS i poteze Milorada Dodika, ističući da se Dodik “smatra Putinovim saveznikom”.

“Ultranacionalista Dodik našao se na udaru žestokih kritika na Zapadu jer se, pod pokroviteljstvom Vučića i Putina, godinama zalagao za nezavisnost u Republici Srpskoj i za tu svrhu formirao svoje paravojne jedinice sa teškim dugim cijevima”, piše Merkur.

(Erna H.) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.