13.7.2023. 18:21
0
Biden poželio dobrodošlicu Finskoj u NATO-u
Američki predsjednik Joe Biden u četvrtak je poželio dobrodošlicu Finskoj u NATO-u i podsjetio na zajedničke vrijednosti vojnog saveza, dok je posjetio najnoviju članicu bloka koja dijeli granicu s Rusijom.

Biden je doputovao u Helsinki da učestvuje na samitu s čelnicima Finske, Švedske, Danske, Islanda i Norveške. On je došao direktno s ovosedmičnog samita NATO-a održanog u Viljnusu u Litvaniji, gdje je rekao da je ruska invazija na Ukrajinu samo ojačala alijansu.

Odluka Finske da se pridruži NATO-u prekinula je sedam decenija vojne nesvrstanosti i otprilike udvostručila dužinu granice koju NATO dijeli s Rusijom.

Zemlja je odbila pokušaj sovjetske invazije tokom Drugog svjetskog rata, ali je izgubila teritoriju. Održala je popustljive odnose sa Rusijom sve do Putinove invazije na Ukrajinu, prenosi Reuters.

(Ajdin B.)

FinskaNATO
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.