22.7.2023. 15:49
0
Izraelski vojni rezervisti prijete obustavom službe zbog reforme pravosuđa
Više od 1.100 rezervista izraelskih zračnih snaga, uključujući pilote borbenih aviona, zaprijetilo je obustavom volonterske službe dok su protesti intenzivirani u subotu uoči konačnog glasanja o zakonu koji ima za cilj reformu izraelskog pravosuđa.

Reforma pravosuđa podijelila je naciju i pokrenula jedan od najvećih pokreta za proteste u historiji Izraela, sa sedmičnim protestima koji često okupljaju desetine hiljada ljudi.

Vlada premijera Benjamina Netanjahua u januaru je predstavila planove za ograničavanje ovlasti pravosuđa, što protestnici vide kao prijetnju demokratiji.

U petak su najmanje 1.142 rezervista zračnih snaga najavili da će obustaviti dobrovoljnu službu ako parlament sljedeće sedmice usvoji prijedlog zakona.

-Svi dijelimo odgovornost da zaustavimo duboke podjele, polarizaciju i rascjep među ljudima - poručili su rezervisti u deklaraciji čiji su potpisnici 235 pilota borbenih aviona, 173 operatera bespilotnih letjelica i 85 vojnika komandosa.

Pozvali su Vladu na "široki konsenzus, jačanje povjerenja svih dijelova naroda u pravosudni sistem i očuvanje njegove neovisnosti".

Svaki zakon proveden na "nerazuman način narušio bi moj pristanak da nastavim riskirati svoj život i prisilio bi me, s velikom tugom, da suspendiram svoju dobrovoljnu rezervnu službu - rekli su potpisnici.

Od većine Izraelaca koji odsluže obavezni vojni rok očekuje se da svake godine određeni period budu u rezervnom sastavu.

Nije jasno kako bi utjecalo na vojne sposobnosti zemlje da rezervisti ispune svoju prijetnju, ali to dolazi u kontekstu pogoršanja izraelsko-palestinskog nasilja.

Ministar obrane Joav Galant rekao je da "poduzima mjere kako bi postigao široki konsenzus".

Netanyahu je također poručio da "još uvijek pokušava postići dogovor s opozicijom", uglavnom o klauzuli o "razumnosti" koja dopušta pravosuđu da poništi vladine odluke.

Prijedlog zakona u ponedjeljak bi trebao biti u drugom i trećem čitanju u parlamentu. Ako bude odobren, to će biti prva velika komponenta da predložene zakonske izmjene postanu zakon, javlja France24.

(Ajdin B.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.