15.8.2023. 13:37
0
Tagesspiegel: Teror ISIS-a se vraća u Siriju
FOTO: AFP
Prije četiri godine su se borci ISIS-a povukli u pustinju, a sada se čini da su iskoristili porast tenzija u regionu kako bi se vratili u ofanzivu, navodi njemački Tagesspiegel.

ISIS je ponovo u ofanzivi u Siriji. Borci IS-a su sada ubili više od 40 vojnika sirijske vlade u napadima na istoku zemlje u roku od nedelju dana, i to uprkos činjenici da su SAD i Turska od početka 2022. godine ubile tri “kalife” IS-a kako bi oslabili terorističke milicije.

Kako navodi Tagesspiegel, ova ekstremistička grupa jada jača jer ima koristi od tenzija između Rusije i sirijske vlade s jedne strane i Sjedinjenih Država s druge strane.

Nakon vojnog poraza “kalifata” ISIS-a protiv međunarodnog saveza predvođenog SAD-om u proljeće 2019. godine, poraženi borci povukli su se u pustinju Badia između Sirije i Iraka. Drugi su se sklonili u podzemlje i, kako navodi ovaj list, “čekali naređenja”.

Od tada ekstremisti iz skrovišta napadaju vojnike i civile. Samo između februara i aprila ubili su više od 200 ljudi koji su tražili tartufe u pustinji Badia kako bi dopunili prihod prodajom gljiva. Žrtve su ubili borci ISIS-a ili su se izgubile u minskim poljima terorističke milicije.

Napadi uprkos oslabljenom vodstvu
Sirijska vojska ne može zaustaviti napade. U petak su u istočnoj Siriji autobusi vojske upali u zasjedu ISIS-a, a prema proopozicionoj Opservatoriji za ljudska prava, napadači su ubili najmanje 33 vojnika. ISIS je naveo da je poginulo 40 vojnika.

Nekoliko dana ranije, borci ISIS-a napali su položaje sirijske vojske u Raqqi, na sjeveroistoku Sirije, ubivši deset vojnika.

ISIS je pokrenuo novu ofanzivu, iako je njeno vodstvo oslabljeno. Milicija je tek početkom augusta potvrdila smrt njihovog “kalifu” Abu Husseina al-Husseini al-Qurashija, kojeg su turske obavještajne službe ubile na sjeveru Sirije u aprilu.

Naslijedio ga je Abu Hafs al-Hashimi al-Qurashi, koji se još nije pojavio u javnosti. Između 2018. i 2021. tri prethodna “kalifa” su ubijena u američkim napadima. Prema američkim informacijama, američki dron je u julu ubio i šefa IS-a za istočnu Siriju, dijelu zemlje u kojem sada ginu sirijski vojnici.

Pritisak na militante smanjen

Činjenica da teroristička milicija ponovo napada dijelom je posljedica njene decentralizovane strukture, koja joj omogućava da napada bez snažnog centralnog rukovodstva. ISIS također još uvijek ima dovoljno novca za oružje. Tokom svog napredovanja u Siriji i Iraku od 2014. godine su džihadisti ukrali više od 400 miliona dolara samo iz filijale iračke centralne banke u Mosulu.

Pritisak progona na ISIS također je smanjen uprkos vojnim napadima na njegove vođe. SAD ima samo oko 900 vojnika stacioniranih u istočnoj Siriji koji bi, zajedno s kurdskom milicijom YPG, trebali spriječiti terorističku miliciju da povrati snagu. Rusija, dominantna vojna sila u zapadnoj Siriji, povukla je vojnike iz zemlje zahvaćene građanskim ratom kako bi ih koristila u ratu protiv Ukrajine.

Tenzije između glavnih vojnih snaga u Siriji također rastu u posljednje vrijeme, što ISIS vidi kao dodatni prostor za manevrisanje. U julu su Sjedinjene Države optužile Rusiju da uznemirava neke od američkih borbenih dronova iznad Sirije. U najmanje jednom od ovih slučajeva, opkoljeni dron je bio u misiji protiv ISIS-a, prema američkim informacijama.

Nesuglasice između Damaska i Ankare

Proiranski militanti koji se bore na strani sirijske vlade ispalili su u subotu rakete na postrojenje za vađenje plina u području Sirije pod kontrolom SAD-a, saopćila je Opservatorija za ljudska prava.

Turska vojska zauzima nekoliko pojaseva teritorije u sjevernoj Siriji i napada tamošnju miliciju YPG, koja je u savezu sa SAD-om. Izraelsko ratno zrakoplovstvo redovno bombarduje iranske položaje u Siriji kako bi spriječilo isporuke oružja.

I politički frontovi su očvrsnuli. Sirijski predsjednik Bashar al-Assad odbio je da se sastane sa svojim turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom i zatražio je da se sve turske trupe povuku sa sirijske teritorije kao preduvjet za povratak u normalne odnose. Turska to odbacuje kao neprihvatljivo, prenosi N1.

(Elmedina H.)

ISISSirija
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.