19.8.2023. 20:46
0
Uragan Hillary ide prema Kaliforniji: Moglo bi se desiti nešto što nije 80 godina
FOTO: Twitter
Uragan Hillary koji se kreće prema pacifičkoj obali Meksika mogao bi uzrokovati razorne poplave u toj američkoj saveznoj državi, a očekuje se da će stići na kopno kasno navečer, upozorio je američki Nacionalni centar za uragane.

Prognostičari kažu da će uragan, koji trenutno ima udare vjetra do 215 kilometara na sat, tada izgubiti na brzini i postati tropska oluja koja će se kretati prema južnoj Kaliforniji. Ako stigne do Kalifornije, bit će to prva tropska oluja koja će pogoditi tu zemlju u više od 80 godina.

Nacionalni centar za uragane (NHC) upozorio je da su “katastrofalne i po život opasne poplave” vjerovatne u meksičkoj državi Baja California i jugozapadu SAD-a tokom naredna dva dana.

Savezna agencija za upravljanje hitnim situacijama (Fema) “unaprijed je rasporedila osoblje i zalihe u toj regiji”, rekao je u petak američki predsjednik Joe Biden. “Pozivam sve koji se nalaze na putanji oluje da poduzmu mjere opreza i slušaju upute državnih i lokalnih dužnosnika.”

Količina oborina mogla bi doseći 25 centimetara u nekim područjima, što bi dovelo do “značajnih i rijetkih” posljedica za dijelove južne Kalifornije i južne Nevade, objavila je Nacionalna meteorološka služba (NWS). U San Diegu, NWS je izdao upozorenje za “visoku opasnost” od bujičnih poplava. Gotovo 26 miliona ljudi u jugozapadnom dijelu SAD-a je pod nadzorom zbog poplava.

Danas u podne po standardnom vremenu uragan je bio otprilike 500 kilometara zapadno od južnog ruba Baja Californije, saopćili su iz NHC-a. Dijelovi Meksika su pod nadzorom tropske oluje, a njihova je vlada stavila 18.000 vojnika u pripravnost kako bi pomogli kod spašavanja.

Zbog opasnosti od oluje Major League Baseball je odgodio tri utakmice u južnoj Kaliforniji, dok je SpaceX odgodio lansiranje rakete iz svoje baze na obali centralne Kalifornije barem do ponedjeljka. Služba Nacionalnog parka također je zatvorila Nacionalni park Joshua Tree i Nacionalni rezervat Mojave, oba u Kaliforniji, kako bi spriječila da posjetitelji ostanu blokirani u slučaju poplave.

Lokalni dužnosnici u gradovima širom regije, uključujući Arizonu, nude vreće s pijeskom stanovnicima koji žele zaštititi svoju imovinu od potencijalnih poplavnih voda. Uragani i tropske oluje donekle su česti u Meksiku, ali posljednji put kada je tropska oluja stigla do kopna u južnoj Kaliforniji bilo je u Long Beachu 1939. godine.

Stručnjaci kažu da su neuobičajene vremenske prilike koje su zadesile SAD i druga područja širom svijeta posljedica klimatskih promjena. Nasa je juli proglasila najtoplijim mjesecom u historiji, a ove sedmice se na Havajima proširio najsmrtonosniji šumski požar u historiji SAD-a, koji je usmrtio najmanje 111 ljudi.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.