26.8.2023. 17:15
0
Palestina oštro osudila rasističke izjave izraelskog ministra Ben-Gvira
FOTO: AP
Palestina je oštro osudila "rasističke izjave" izraelskog ekstremno desničarskog ministra za nacionalnu sigurnost Itamara Ben-Gvira.

Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova navelo je u saopćenju za medije da najoštrije osuđuje “rasističke izjave i stavove Ben-Gvira”, prenosi N1.

U intervjuu za izraelski TV kanal N12 News u srijedu, Ben-Gvir je kazao da je pravo na život i kretanje za njega i njegovu porodicu nadjačalo pravo na kretanje palestinskih Arapa na okupiranoj Zapadnoj obali.

“Takve izjave smatraju se podsticanjem na produbljivanje izraelske okupacije palestinskih teritorija, širenje naselja i nametanje novih oblika nepravde protiv Palestinaca”, dodaje se u saopćenju ministarstva.

“Ben-Gvirove primjedbe sažimaju trenutnu situaciju i svakodnevni život Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali, uključujući istočni Jerusalem, kao i nepravednu opsadu našeg naroda u pojasu Gaze”, navodi ministarstvo, dodajući da su “izraelska naselja u istočnom Jerusalemu i Zapadnoj obali pretvorili život Palestinaca u kontinuirano svakodnevno putovanje kroz muke”.Pokret Fatah palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, Islamski pokret otpora (Hamas) i razne druge palestinske frakcije osudile su Ben-Gvirove izjave.

Palestinske frakcije pozvale su međunarodnu zajednicu da “svoje osude pretoči u praktične mjere kako bi okupatorske vođe i naseljenike pozvali na odgovornost za svoje zločine”, prenosi Xinhua.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.