16.9.2023. 15:50
0
Erdogan poručio da bi Turska mogla da se raziđe sa EU nakon 24 godine kandidatskog statusa
FOTO: AP
Turski predsjednik Tajip Erdogan rekao je u subotu da bi Ankara mogla da se "raziđe" sa Evropskom unijom, ako bude potrebno.
U izvještaju, usvojenom ranije ove sedmice, navodi se da se proces pridruživanja Turske 27-članom bloku ne može nastaviti u trenutnim okolnostima i poziva EU da istraži „paralelan i realan okvir“ za svoje veze sa Ankarom, prenosi Reuters.

Turska je zvanični kandidat za pridruživanje EU već 24 godine, ali su pregovori o pridruživanju zaustavljeni posljednjih godina zbog zabrinutosti bloka oko kršenja ljudskih prava i poštovanja vladavine prava.

„EU pokušava da se odvoji od Turske. Napravićemo svoje ocjene u odnosu na ovaj razvoj događaja i ako bude potrebno, možemo da se rastanemo sa EU“, rekao je Erdogan novinarima uoči puta u Sjedinjene Države.

Ministarstvo spoljnih poslova Turske saopštilo je ranije ove nedjelje da izvještaj Evropskog parlamenta sadrži neosnovane optužbe i predrasude i da je zauzeo „plitak i nevizionarski“ pristup vezama zemlje sa EU.
(Erna H.) 
EUTURSKA
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.