29.10.2023. 11:11
0
Putin vjeruje u saradnju sa Ankarom: Gradimo pravedniji svjetski poredak
Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je svom turskom kolegi Recepu Tayyipu Erdoganu 100. godišnjicu od proglašenja Turske Republike i poručio da će saradnja Moskve i Ankare nastaviti da se razvija.

"Uvjeren sam da ćemo nastaviti da dosljedno širimo obim bilateralnih veza u korist naših prijateljskih naroda, s ciljem da izgradimo pravedniji i demokratskiji svjetski poredak", navodi se u telegramu objavljenom na veb sajtu Kremlja.

"Rusko-turski odnosi razvijaju se u duhu prijateljstva i susjedstva, što je u potpunosti potvrđeno na našem nedavnom sastanku u Sočiju", rekao je Putin, a prenosi TASS.

On je istakao da "Moskva i Ankara uspješno koordinišu napore u rješavanju ključnih pitanja regionalne i globalne agende".

Putin je napomenuo da je Turska tokom proteklog vijeka prevazišla mnoge izazove i postigla univerzalno priznate uspjehe u ekonomskoj, socijalnoj i drugim sferama.

Prema njegovim riječima, Turska je "s pravom veoma poštovana zemlja na globalnoj sceni".

Velika narodna skupština proglasila osnivanje Republike Turske, sa Ankarom kao glavnim gradom, 29. oktobra 1923. godine. Sovjetski Savez je bio prva zemlja koja je priznala nezavisnost Turske.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.