22.11.2023. 11:37
0
Više od 200 Rohinja iskrcalo se u Indoneziji
Više od 200 etničkih Rohinja iskrcalo je na obalu u indonezijskoj pokrajini Aceh u utorak navečer, čime je ukupan broj dolazaka pripadnika muslimanske manjine u Mijanmaru ove sedmice dostigao više od 1.000, saopćio je čelnik ribarske zajednice te pokrajine.

Tokom novembra do aprila, kada je more mirnije, brojni pripadnici progonjene manjine napuštaju Mijanmar u trošnim brodicama za Tajland, i većinski muslimanske Bangladeš, Maleziju i Indoneziju.

Čelnik ribarske zajednice u Acehnu, Miftač Cut Adek, kazao je za Rojters da su najnoviji dolasci, uglavnom žene i djeca, "slabih i neuhranjenih", zabilježeni u blizinu Sabanga, kod sjevernog vrha otoka Sumatra, u utorak navečer.

Mitra Salima Surjono, glasnogovornica agencije UN-a za izbjeglice u Indoneziji, kazala je kako ne postoji nikakav poseban razlog za dolazak velikog broja Rohinja.

- Razlog zašto su migrirali je da nađu sigurniji život - rekla je ona.

Mitra je kazala da su mještani Aceha pokušali spriječiti stotine Rohinja da stignu u područje Bireuen na sjeveroistoku Sumatre prošle sedmice, iako su na kraju izašli na obalu u nedjelju.

Godinama su Rohinje napuštali Mijanmar s većinskim budističkim stanovništvom, gdje ih se općenito smatra stranim uljezima iz južne Azije, kojima je uskraćeno državljanstvo i izloženi su zlostavljanju.

Skoro milion Rohinja živi u izbjegličkim kampovima u bangladeškom graničnom okrugu Koks Bazar, od kojih je većina prebačena tu nakon što su pobjegli od vojnog progona u Mjanmaru 2017.

Ministarstvo vanjskih poslova Indonezije saopćilo je da "nema obavezu niti kapacitet za smještaj izbjeglica, a kamoli za pružanje trajnog rješenja".

Usman Hamid, direktor grupe za ljudska prava Amnesty International za Indoneziju, pozvao je vlasti da prihvate Rohinje i razgovaraju sa susjedima, posebno Malezijom i Tajlandom, gdje se Rohinje također često iskrcavaju, prenosi Rojters.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.